Hvorfor selger ikke proffene når aksjemarkedet faller?


Håvard Solheim, investeringsrådgiver i Kron

Tidligere denne måneden kom statistikken som viser hvordan proffene og privatpersonene handlet fond i september. Mens privatkunder solgte for totalt 4,5 milliarder, kjøpte proffene for nesten én milliard.

Hvorfor er dette så forskjellig? Ja, markedet er tøft akkurat nå, og det er mange hensyn å ta, men kanskje kan vi la oss inspirere litt av proffene likevel?

1. Proffene har mer erfaring

Den mest åpenbare forskjellen er kanskje at de har mer erfaring, og har mest sannsynlig vært gjennom fall i markedet før. Da vet de blant annet at markedet kommer tilbake igjen. Og de vil tenke at det er synd å sitte med pengene på bankkonto når toget har gått videre. De vurderer det som regel aller best å fortsatt være investert i tykt og tynt.

2. Proffene holder seg til planen

De har riktignok mer penger, og er ikke påvirket av huskjøp, ødelagte vaskemaskiner eller impulsive kjøp. Dette betyr ikke at de ikke forvalter penger på kort sikt, men at de holder seg til opprinnelig plan uavhengig av dette.

3. Proffene gjør ikke store endringer

De følger strategier, og skrur på små knapper i investeringene sine. Det kan være at de endrer litt på fordelingen mot enkelte fond, eller fordelingen mot ulike typer aksjer.

4. Proffene er ikke like følelsesmessig tilknyttet pengene sine

De aller beste på forvaltning av penger lar seg ikke påvirke av følelsene sine, men forholder seg som regel til fakta og planer. Dette er ikke bare for at de er profesjonelle, men også fordi de ofte forvalter andres penger. På denne måten ser de ofte på et trått marked som en mulighet.

Hva gjør kundene i Kron?

Gjennom fallet i markedet vi har vært igjennom i år, har Kron kundene sammenlagt satt inn mer penger enn de har tatt ut. De aller fleste holder på spareavtalene sine og beholder roen når markedet faller . Dette vil mest sannsynlig bety at de aller fleste kunder i Kron oppnår en bedre avkastning på sikt enn gjennomsnittet, og holder tritt med proffene i fondsmarkedet.