Derfor flyttet gründer Isabelle Ringnes pensjonen sin til Kron

En viktig investering i fremtiden

Nå kan du selv velge hvor pensjonspengene dine fra arbeidsgiver skal stå. Akkurat som du gjør med boliglånet. Isabelle Ringnes er en av dem som har flyttet pensjonen sin til Kron.

1. februar i trådte Egen pensjonskonto i kraft. Dette er aktuelt for 1,5 millioner nordmenn som har innskuddspensjon. Målet for egen pensjonskonto er at du skal få bedre oversikt, lavere kostnader, og dermed, mer i pensjon.

Les mer om pensjon i Kron her


- Å ta kontroll over pensjonen sin er viktig for alle, men kanskje spesielt for kvinner, sier likestillingsgründer Isabelle Ringnes.

- Det er enkle grep som kan utgjøre en stor forskjell senere i livet. På et samfunnsmessig nivå tror jeg mer kunnskap om pensjon også kan ha en positiv påvirkning på pensjonsgapet mellom kjønnene.

Hun sitter i en knallrosa spisestol i sitt fargerike hjem på Bekkelaget i Oslo. Hunden Albert jager rundt i stuen, på jakt etter en tennisball. Som med-gründer av selskapet Equality Check, TENK-nettverket og kampanjen #Hunspanderer, har Ringnes blitt en av de sterkeste stemmene i kampen for like muligheter i arbeidslivet. Selv om det er lenge til hun skal nyte pensjonisttilværelsen, fikk en ny lovendring i år stor betydning for den engasjerte gründeren.

Kan utgjøre hundretusener

Tidligere har arbeidsgiver bestemt hvem som passer på pensjonspengene dine. Men fra 1. februar i år, kan alle med innskuddspensjon endelig fritt velge aktør selv med Egen pensjonskonto.

– Det betyr at du kan finne en billigere pensjonsleverandør enn den arbeidsgiver har valgt for deg, noe som kan ha stor påvirkning på pensjonen din, forteller spareekspert, Håvard Solheim i Kron.

Han sammenligner det med eksempelvis rente på boliglånet. Om du får en god rente i banken, kan du spare store summer.

– La oss si at jobben din betaler 3000 kroner i året for at noen forvalter pensjonen din, og du flytter pensjonen til en leverandør som bare koster 1000 kroner. Da vil du får 2000 kroner ekstra rett inn på pensjonskontoen din. På sikt kan dette utgjøre hundretusener, forklarer han.

Du kan dermed tjene mye på å samle innskuddspensjonen hos en billigere leverandør. For Isabelle Ringnes var valget enkelt.

Tusenvis har allerede flyttet, dette har de valgt

Enkelt å ta kontroll

– Å flytte pensjonen tok bare et par minutter, men det vil forhåpentligvis vise seg å være et viktig grep for fremtiden, forteller hun.

I tillegg til å være en aktiv sparer i Kron, har Ringnes også vært styremedlem i selskapet. For henne er likestilling innen fondsforvaltning et viktig tema. At alle nå enkelt kan velge selv hvor pensjonen skal spares, mener Ringnes kan være et bra likestillingstiltak og bidra positivt for fremtiden.

– Ved å velge Kron kan mine midler og pensjon være med å påvirke verden på en positiv måte. Sammen kan de være med å dra markedet i riktig retning, enten det handler om teknologi, likestilling eller bærekraft. Det er motiverende å tenke på, forteller hun.

– Samtidig har Kron en av markedets billigste forvaltningskostnader og en tydelig, bærekraftig profil, noe som samsvarer med mine verdier.

Sjekk om du har noe pensjon å flytte her

Trenger ikke være ekspert for å ta smarte valg

Ringnes mener det er viktig at aktører som Kron tør å tenke nytt ved å gjøre pensjon enkelt, lærerikt og billig. Resultatet kommer oss forbrukere til gode.

– Jeg må innrømme at jeg kunne lite om investeringer og pensjon før jeg ble kjent med Kron, forteller hun.

– Pensjon fremstår ofte som litt kjedelig og komplisert for mange, meg selv inkludert. Herlighet, det er jo lenge til jeg er 67 år, så hvorfor skal jeg tenke på det nå?

Hun ler høyt.

– Likevel, tror jeg alle vet innerst inne at det er viktig å få kontroll over pensjonen sin tidlig. Men vi kvier oss kanskje for å sette oss inn i det fordi det kan fremstå komplisert.

Slik får du oversikt

Spareekspert Solheim i Kron, opplever at mange har samme utgangspunkt som Ringnes.

– Du er ikke alene om å føle at pensjon er komplisert og mange nordmenn er usikre på hva de faktisk vil få utbetalt. Det positive med den nye ordningen er at du får mer kontroll over hvordan pensjonspengene dine forvaltes underveis, forklarer han.

Er du blant dem som føler at du ikke har god nok oversikt over pensjonen, råder Solheim deg til å sjekke på Norskpensjon.no.

– Her får du full oversikt over pensjonsrettigheter i folketrygden, fra private pensjonsordninger gjennom jobb og fra individuelle avtaler. Videre ville jeg sammenlignet aktører på Finansportalen.no. Om du ser en billigere leverandør enn det du har, tjener du mye på å bytte.

Heldigvis er det å velge ny pensjonsleverandør lettere enn man skulle trodd. Ved et par tastetrykk, er det gjort.

– Det som er ekstra fint er at du ikke trenger å involvere sjefen i prosessen. Velger du eksempelvis Kron som leverandør, flytter vi både tidligere pensjonskapitalbevis og dagens pensjonssparing for deg, sier Solheim.

– Så enkelt kan det gjøres.

Test Kron-appen her

3 steg for å ta kontroll over pensjonen din:

3 steg for å ta kontroll over pensjonen din