Når markedet er grisete, så er det sofagrisene som vinner


Håvard Solheim, investeringsrådgiver i Kron

Jeg forstår godt at ikke alle synes investering i fond om dagen er like gøy – det kan faktisk være på grensen til uutholdelig. Gjelder dette deg så er du ikke alene om det – jeg sitter i akkurat samme båt. Den båten er ikke alltid så komfortabel, men innen investeringer er sjeldent de mest komfortable løsningene de som lønner seg i det lange løp. De siste ukene har jeg notert noen refleksjoner rundt min egen portefølje og eventuelle tiltak jeg har vurdert.

5 ting du kan gjøre når markedet faller


Når markedet blir urolig så har jeg fem ulike valg til hvordan jeg kan forholde meg til dette:

  1. Ta en pause, ta pengene ut av fond og komme tilbake senere
  2. Midlertidig justere risikoen ned
  3. Øke investeringene
  4. Endre investeringsvalgene
  5. Ikke gjøre noe som helst

Ta en pause, ta pengene ut av fond og komme tilbake senere

Dette valget treffer meg iblant sent på kvelden, og kjennes ut som en forlokkende hvilepute. Jeg tenker på hvor deilig det hadde vært å kaste inn håndkleet, ta ut alle pengene, og deretter sette det inn når det øker igjen. Når jeg ser på grafer så ser det utrolig enkelt ut, det er tydelige daler og åser, f.eks. i en global indeks. Men selv om det hadde vært kult å skryte til kompiser om hvor god jeg er på timing, så vet jeg at sannsynligheten er stor for at jeg heller ender opp med å bortforklare noe dumt jeg gjorde. Det er fordi dette er ekstremt vanskelig, jeg skal ikke bare treffe på utgangen, men også på inngangen igjen. All erfaring og forskning tilsier at hverken du, jeg, eller de som gir råd i media, klarer dette spesielt godt, konsekvent over tid. Så derfor slår jeg fra meg dette valget – det blir nesten litt som å tisse i buksa for å bli varm. Det er varmt helt i starten, men i ettertid angrer du som regel.

Midlertidig justere risikoen ned

Da jeg begynte spareplanen min i Kron så svarte jeg på hvordan jeg forholder meg til risiko. Kanskje kjenner jeg på at jeg ikke er så rolig i et ruglete marked som jeg hadde trodd? Da er en helt legitim mulighet å de-riske porteføljen. Dette er light-versjonen av å kaste inn håndkleet, og går ut på at jeg tar inn noen rentefond. Det er nå blitt ganske fine renter i rentefondene, og jeg slipper samtidig at alle pengene mine er utenfor aksjemarkedet. Det blir litt som en forsikring for at det går skikkelig galt, men en forsikring skal jo ikke være lønnsom i lengden. Så jeg ender opp med en løsning som gjør at jeg trolig gir opp litt penger jeg kunne ha fått, om jeg skal tro det meste jeg finner av statistikk.

Øke investeringer

Aksjekursene, det vil si prisen på aksjer, har falt – og det betyr jo salg? Tja, så tøff er jeg ikke selv om de tøffeste folkene klarer dette. Jeg sparer månedlig, og dette er tilstrekkelig for meg akkurat nå. Da tvinges jeg til å kjøpe litt hele tiden, og skulle fallet vi ser nå pågå lenge så får jeg gode priser hele veien.

Jeg har skrevet en blogg om hvordan det ville gått å være månedlig fondssparer vs. det å ha pengene i banksparing under finanskrisen. Den kan du lese her.

Endre investeringsvalgene

Noen aksjer går opp selv om markedet er surt, og noen fondsforvaltere må klare å finne disse. Det er nok sant, men dette blir litt som å lete etter nåla i høystakken. Så heller enn å lete etter denne nålen, og risikere at jeg ender opp uten noen nål som helst så kjøper jeg heller hele høystakken. Når det er sagt så kan mindre tilpasninger gjøres, og jeg bruker teknologitemaet/fondspakken til Kron (og har gjort det de siste 5 årene). Her har investeringsavdelingen vår skrudd på mindre knotter for meg, som å inkludere fond som blant annet satser mer på aksjer med lavere belåning, mer stabile resultater og som er lavere priset (aksjer som i teorien skal gi mindre ruglete avkastning når rentene er på vei opp). Det betyr ikke at investeringsavdelingen har gått «all in» på dette, men de har økt andelen betydelig. Dette holder for meg, da for store endringer kan bety at jeg bommer enda mer, ref. vurderingene over.

Ikke gjøre noe som helst

For en sofagris som meg høres dette utrolig deilig ut – og det er nettopp det jeg gjør. Men det er ikke kun fordi jeg er litt lat, det er også fordi det er anerkjent som en veldig god strategi. Ved å gjøre dette så kommer jeg sannsynligvis til å slå gjennomsnittet av investorer, og spesielt de som forsøker å utmanøvrere markedet.

Det er jo fortsatt litt ubehagelig iblant, men da er strategien min å finne på andre ting enn å oppdatere avkastningen i Kron-appen. For blant fondssparere er det de med aller mest is i magen (og en dose latskap) som kommer til å slå alle smartingene på sikt.