Sånn investerer du i kunstig intelligens som ChatGPT

Kunstig intelligens (AI) er brennhett og ChatGPT er på «alles» lepper. Men hva er det, sånn egentlig – og hvordan kan du investere i teknologien?

Hvis du ikke har hørt om ChatGPT, har du sannsynligvis levd noen måneder under en stein (eventuelt ikke vært særlig mye på nett). Chatboten som drives av kunstig intelligens, gjerne omtalt som AI (fra artificial intelligence) eller KI på norsk, har vært den store snakkisen siden før jul.

AI skaper både engasjement og bekymring og gjør at både organisasjoner og selskaper har sett på hvordan de kan bruke teknologien til å forbedre egne løsninger.

Enkelt forklart er kunstig intelligens en paraplybetegnelse for teknologi (f.eks. roboter, dataprogrammer) som endrer atferden sin på egen hånd, altså uten klare instruksjoner fra et menneske. Programmene fremstår «intelligente» gjennom å kunne reagere på omgivelsene sine og iverksette handlinger på egen hånd, for å løse oppgavene de er programmert til.

Når du og jeg snakker om AI, er det som regel mer spesifikt snakk om maskinlæring. Dette er programmer som lærer av og løser oppgaver basert på data. Maskinlæringsmodeller (som slike programmer kalles) «trenes» på store mengder data, og gjennom mye prøving og feiling, blir de etter hvert bedre til å utføre en eller flere bestemte oppgaver. Som for eksempel å skrive tekst. ChatGPT er et eksempel på maskinlæring.

ChatGPT er basert på gigantiske språkmodeller som trenes opp til å generere riktige og menneskeaktige svar basert på input fra mennesker, for eksempel spørsmål eller setninger. Når du skriver til chatboten vil den tolke det du skriver og forsøke – ut ifra de milliardene av tekstene den har blitt trent på – å generere et meningsfylt svar, både når det gjelder innhold, grammatikk og setningsoppbygging. På mange måter slik vi mennesker gjør.

Kanskje du allerede investerer i AI?

Hvis du investerer i et globalt indeksfond eier du mest sannsynlig en liten del i selskaper som utvikler og implementerer kunstig intelligens. Her inkluderes kjente navn som Alphabet (Google), Meta (Facebook), Amazon, Nvidia og Microsoft.

Microsoft-aksjen vært en het potet de siste månedene, dette er ikke tilfeldig da selskapet har investert flere milliarder dollar i AI – og er en av hovedinvestorene i OpenAI som står bak ChatGPT. Nvidia er også et AI-selskap som vokser i rakettfart. De er mest kjent for å lage grafikkbrikkene til Nintendo og Playstation, men produserer også mikrobrikker som brukes i kunstig intelligens. ChatGPT bruker tusenvis av Nvidia-brikker, og dette har gitt resultater. Nvidia har steget over 170 % hittil i år og har nå tatt femteplassen over de mest verdifulle selskapene i USA.

Hvordan investere i AI – helt konkret?

Du kan som nevnt over både velge å investere i et globalt indeksfond hvor teknologi er en av flere sektorer det investeres i. Ellers kan du også velge fond som spesialiserer seg på teknologi. Noen eksempler på populære teknologifond er iShares Automatisering og Robotisering, iShares Digitalisering og DNB Teknologi. Disse fondene investerer i selskaper som Google (Alphabet), Facebook (Meta), Amazon, Nvidia og, selvfølgelig, Microsoft – altså aktører som satser tungt på utvikling av kunstig intelligens, så vel som andre former for teknologi.

Fondene i listen over kan du få kjøpt hos de fleste fondsplattformer. I Kron har vi en egen fondspakke som heter «Teknologi» hvor alle disse er inkludert. De kan også kjøpes som enkeltfond via vårt fondsmarked .

Husk at investeringer alltid innebærer risiko, og det er ingen garanti for avkastning. Du kan lese mer om risiko her.

Les mer om fond i Kron

«Bullshit-generator»

Det er viktig å være klar over at AI-utviklingen ennå er i et relativt tidlig stadium, det til tross for at mange tjenester er veldig imponerende. Bare se hva ChatGPT svarer på spørsmål om man bør investere i kunstig intelligens:


«Som en AI-modell kan jeg ikke gi personlig økonomisk rådgivning eller anbefale spesifikke investeringer. Det å investere i kunstig intelligens, eller noe annet for den saks skyld, er en personlig beslutning som avhenger av flere faktorer, inkludert dine økonomiske mål, risikotoleranse, tidsramme og personlige omstendigheter.»

Ganske fornuftig, eller hva?

Det er likevel viktig å huske på at selv om ChatGPT og andre AI-tjenester virker overbevisende, bør du ikke alltid ta det den sier for god fisk. Chatboten er ikke spesielt glad i å oppgi kildene sine, og per nå har ikke den gjeldende versjonen tilgang til internett. Det betyr at du ikke kan vite om «kunnskapen» er pålitelig eller oppdatert. Det er en grunn til at ChatGPT er blitt omtalt som en «bullshit-generator».

AI er allerede overalt

Ja, ChatGPT har fått brorparten av oppmerksomheten den siste tiden, men det er langt fra den eneste formen for kunstig intelligens som er i bruk. Har du brukt en søkemotor i dag? AI er sannsynligvis med på å sortere søketreffene dine. Fått en anbefaling fra Netflix om serier eller filmer du bør se? Det er ikke et menneske som står bak de rådene, for å si det sånn.

Oljefondet bruker også AI

Det er ikke bare store selskaper som satser tungt på kunstig intelligens. Nicolai Tangen, sjefen for Oljefondet, fortalte nylig om at også de bruker AI for å optimalisere virksomheten.

Det er derfor rimelig å anta at vi bare ser toppen av isfjellet, hva gjelder kunstig intelligens. For deg som investor kan den utviklingen være spennende å følge med på.