Sjekklisten det er lurt å gå igjennom før nyttår for å spare skatt!

Snart er vi inne i et nytt år, som forhåpentligvis byr på mange muligheter. Allikevel varer faktisk året helt ut til påske, for da kommer skattemeldingen. Så selv om du allerede er i gang med vasking av gulv, bæring av ved og opphenging av julenek – så burde du ta deg tid til å se på denne sjekklisten. Da vil kanskje minnene fra 2021 bli bedre når skattemeldingen kommer.

1. Pensjonssparing i IPS

Det er dessverre det siste året du får sette inn 40 000 kr på IPS (Individuell pensjonssparing), fra neste år går innskuddet ned til 15 000 kr. Så har du muligheten til å låse penger helt fram til pensjon (dette er ikke tipset for de aller yngste), så kan det være en lur måte å fylle sparepotten til pensjon og samtidig spare 8 800 kr på neste års skattemelding. Er du usikker på om du skal spare i IPS kan du lese vår guide her.

2. Trenger du å bruke alle pengene dine?

Dessverre er det ikke bare IPS som får lide, også skatten for gevinst på aksjer, aksjefond og aksjesparekonto går opp fra 31,7 % til 35,2 %. Skal du bruke pengene som står i slike investeringer det neste året, kan det være lurt å realisere gevinsten i år. Både på grunn av at du har en kort sparetid, men også fordi du kan spare skatt. Så er ikke dette helt rett frem, fordi venter du til over nyttår kan du utsette betalingen helt til sommeren 2023 av skatten (men den blir prosentvis høyere). Derfor er det noen knekkpunkter som du kan forholde deg til når det kommer til hvor stor gevinst du har. Har du over 10% gevinst vil det mest sannsynlig lønne seg å gjøre det i år, men hvis du er i posisjon til å ha formuesskatt burde du ha over 30% gevinst.

3. Sett inn på BSU

Er du under 34 år, og ikke har kjøpt bolig, kan du få skattefradrag for sparing i Boligsparing for Ungdom (BSU). Her kan du sette inn 27 500 kr hvert år, men ikke mer enn 300 000 kr totalt. Du får 20 % skattefradrag på det du setter inn, som gir opptil 5 500 kr i spart skatt. Pengene du setter inn i BSU må brukes på bolig eller nedbetaling av boliglån

4. Invester i en start-up

Har du muligheten, ønsket, og ikke minst tåler risikoen så kan du investere i en start-up. Her får du 22 % skattefradrag for det du investerer mellom 30 000 kr og 1 000 000 kr. Så da kan det bli mellom 6 600 kr og 220 000 kr tilbake på skatten neste år. Det er en del krav til type bedrift og hvor lenge du må beholde investeringen. Du kan lese mer om krav til investering her . Men husk at slike investeringer er veldig risikable, og du kan ende opp med å tape mer enn du sparer i skatt.

5. Selvstendig næringsdrivende? Få ut fingeren på pensjonssparing

Dette er en veldig god ordning for deg som er selvstendig næringsdrivende og som tjener over 7,1 G (ca. 775 000 kr). Du kan spare opptil 7% av lønnen din mellom 1-12 G med fullt fradrag i pensjonsgivende inntekt. Beløpet er til og med unntatt formuesbeskatning. Du trenger heller ikke å stresse før nyttår, for du får fradrag for 2021 så lenge pensjonspremien er innbetalt innen 31. mars 2022. Dessverre tilbyr ikke Kron denne løsningen, men du får faktisk en Egen Pensjonskonto og kan velge å forvalte den her hos oss.

6. Bli medlem av en fagforening

Fagforeninger er helt supre, og har du betalt en kontigent kan du trekke fra inntil 3850 kr, eller en forholdsmessig del av beløpet hvis kontigenten bare er betalt deler av året. Hvis du bli medlem i en av Akademikerne Pluss sine foreninger vil du få rabatt på både fond og pensjon hos Kron.

7. Gi gave til gode formål

Det er alltid hyggelig å hjelpe andre på vei inn i høytiden. Hvis du vurderer å gi en gave til en frivillige organisasjon, så kan det også gi skattefradrag. Du må gi minst 500 kr per organisasjon og maksimalt 50 000 kr totalt. Organisasjonen du gir til må også være godkjent av Skatteetaten. Her kan du se hvilke organisasjoner dette gjelder.

8. Gi forskudd på arv

Dette tipset er nok ikke for brorparten, men for deg som har tenkt å gi forskudd på arv og er i en økonomisk situasjon som gjør at du får formuesskatt kan det være lurt å gi gaven før nyttår. Du må selvfølgelig først tenke på om du selv trenger pengene og om barnet er moden for gaven. Men for hver 100 000 kr du gir vil du spare 850 kr i skatt. Merk at besparelsen kun oppnås så lenge mottaker ikke lignes sammen med deg. Så en gave til barn under 17 år som bor sammen med deg vil ikke spare deg for formuesskatt. En annen ting det er viktig å tenke på er konsekvensene av at barnet får for høy formue, dette kan innebære at de ikke får stipend fra Lånekassen for eksempel.

9. For studenter/unge uten inntekt: Få skattefri kapitalinntekt

Et tips svært få vet om er at hvis du har lønnsinntekt under 31 800 kr, som mange studenter har, kan du realisere 36 420 kr i gevinst i aksjer og aksjefond helt skattefritt. På Hallgeir Kvadsheim sin blogg finner du eksempler og tips til dette.

10. Ikke et tips for å spare skatt – men en liten påminnelse

Når du skal spare skatt i fond og aksjer er det viktig å huske på å ta høyde for markedsutviklingen. Derfor bør du ikke se seg blind på å spare en krone i skatt, hvis du er uheldig med investeringene dine. Det beste er å tilpasse tiltakene etter din situasjon og mål, og deretter se om du kan gjøre det mer effektivt i forhold til skatt. Husk også at ting tar tid, derfor kan det være smart å starte i god tid før nyttår med å gå igjennom punktene i sjekklisten.

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil