Skattemeldingen 2020: ikke betal mer enn du skal

Har du fått skattemeldingen for 2020? Her er noen tips til hva du bør dobbeltsjekke for at skatten skal bli riktig.

Inneholder skattemeldingen riktig informasjon?

De fleste er nå spent på om de får igjen, eller må betale ekstra i skatt. Skatteetaten fyller ut skattemeldingen din automatisk, og derfor er det ekstra viktig at du sjekker at alt stemmer.

Å sjekke skattemeldingen er de potensielt best betalte timene i året. Feil informasjon kan bli dyrt. Både i form av fradrag du går glipp av og eventuelle skattesmeller, forteller Håvard Solheim, spareekspert i Kron.

Hvilke fradrag har du krav på?

Din livssituasjon bestemmer hvilke fradrag du har krav på. Har du fått barn, kjøpt hytte eller blitt pensjonist i løpet av 2020 må du passe ekstra godt på. Hvis du er student har du kanskje hatt forskjellige arbeidsgivere, da er det viktig at inntekten er riktig oppført. Har du vært i det gavmilde hjørnet og gitt en gave til en av disse organisasjonene, har du også rett til fradrag.

Sjekk Skatteetatens sider her for mer informasjon om fradrag.

Sjekk at innrapportering for fond og aksjer er riktig

Hvis du har aksjesparekonto (ASK), eller Individuell Pensjonssparing (IPS) i Kron, eller andre steder, bør du logge deg inn og se på årsrapporter. Det gjør at du lett kan sammenligne med det som er oppført i skattemeldingen. I Kron gjør du det via www.kron.no. En veileder til hvordan du gjør dette finner du her.

BSU og IPS

For IPS og BSU, får du henholdsvis 22 % og 20 % fradrag på skatten fra det du sparte i 2020. Det gir 8 800 og 5 000 kroner hvis du sparte maksbeløpene.

NB! For deg som har BSU og allerede har kjøpt leilighet vil dette være siste året du får skattefradraget på 5 000. For deg som ikke har kjøpt bolig er endringen en god nyhet, da beløpet du kan spare øker fra 25 000 til 27 500.

Husk å trekke fra forvaltningshonorar til Kron på skatten

Du kan trekke fra det årlige forvaltningshonoraret til Kron på skattemeldingen. Les mer om hvordan dette gjøre her.

Her er de viktigste datoene

Du vil få mail når skattemeldingen er klar, de første sendes ut den 16. mars. Du kan også logge deg inn på altinn for å sjekke om den er lagt ut. Da har du frem til 30. april på å endre og levere den inn, eller søke om utsatt frist.

Se alle viktige datoer for skattemeldingen her.