Skattemeldingen for 2023 – dette er det lurt å sjekke😊

I disse dager tikker skatteoppgjøret for fjoråret inn. Her er noen tips til hvordan du sjekker skattemeldingen din.

Inneholder skattemeldingen din riktig informasjon?

Mange er nå spent på om de får igjen penger, eller må betale ekstra i skatt. Det er viktig å huske at skattemeldingen er et utkast og at det er opp til deg å sørge for at alt stemmer. I utgangspunktet trenger du ikke fylle ut noe som helst selv – men det er likevel lurt å sjekke at eventuelle fradrag stemmer, og at fond, aksjer, IPS og BSU er rapportert riktig.

💡Kron melder automatisk dine opplysninger inn til Skatteetaten, som igjen fyller ut skattemeldingen din.

– Å sjekke skattemeldingen er de potensielt best betalte timene i året. Feil informasjon kan bli dyrt. Både i form av fradrag du går glipp av, og eventuelle skattesmeller, forteller Håvard Solheim, investeringsrådgiver og produktsjef i Kron.

Sånn sjekker du skattemeldingen din

Du vil få mail når skattemeldingen er klar, de sendes ut mellom 7. mars og 22. mars. Du kan også logge deg inn for å sjekke om den er lagt ut. Da har du frem til 30. april på å endre og levere den inn, eller søke om utsatt frist. Skatteetaten behandler alle skatteoppgjørene fortløpende og gir deg beskjed når ditt er klart. Det skjer mellom mars og senest i oktober.

Usikker på hvor du skal begynne? Gå til Skatteetatens hjelpeside her .

Hvilke fradrag har du krav på?

Din livssituasjon bestemmer hvilke fradrag du har krav på. Har du fått barn, kjøpt hytte eller blitt pensjonist i løpet av 2023 gjør du lurt i å passe ekstra godt på. Hvis du er student har du kanskje hatt forskjellige arbeidsgivere, da er det viktig at inntekten er riktig oppført. Har du vært i det gavmilde hjørnet og gitt en gave til en av disse organisasjonene , har du også rett til fradrag.

💡Vil du vite mer om fradrag? Sjekk Skatteetatens sider .

Er fond og aksjer rapportert riktig?

I Kron melder vi automatisk dine opplysninger til Skatteetaten – så du skal ikke trenge å fylle ut noe selv. Det kan likevel være greit å sjekke at alt stemmer. Du kan se dine årsoppgaver for 2023 i appen under “Profil” i hovedmenyen, og så gå inn under “Dokumenter”.

Les mer om hvordan vi rapporterer inn tall til årsoppgaven her .

… og hva med fradrag for IPS og BSU?

For IPS og BSU, får du henholdsvis 22 prosent og 10 prosent fradrag på skatten fra det du sparte i 2023. Det gir 3.300 og 2.750 kroner hvis du sparte maksbeløpene. For IPS* er det årlige totalbeløpet 15.000 kroner og for BSU er det 27.500 kroner.

*Fradraget du får for det du sparer i IPS betaler du effektivt tilbake når du gjør uttak. Da vil hele beløpet skattlegges under dagens skatteregler med 22 %.