voksen kvinne og mann dytter pappeske med ung jente

Sparing i fond til barn: Her er våre beste tips!

Vil du gi barna dine et godt økonomisk utgangspunkt til den dagen de skal klare seg selv? Fondssparing er både lurt og enkelt å komme i gang med.

Som forelder er det mange ting å huske på. Sparing som er øremerket egenkapital til boligkjøp og andre «voksenting» kommer kanskje lengre ned på prioriteringslisten enn klær og fritidsaktiviteter.

Likevel er det vanskelig å komme utenom at penger gir en enklere inngang til voksenlivet. Med langsiktig sparing trenger du ikke å sette av så mye hver måned, og starter du tidlig vil det kunne gi god avkastning over tid.

Fondssparing har vist seg å gi en bedre avkastning enn sparekonto når det tikker og går over flere år. Det er flere grunner til det:

  • Du er med på prisstigningen, og unngår at sparepengene dine i praksis taper seg i verdi
  • Når du sparer langsiktig vil rentes rente-effekten spille en viktig rolle

Sjekk hvordan pengene kan vokse i fond

Når er riktig tidspunkt for å spare til barna?

Det er viktig å nevne at tidspunktet ikke alltid er rett for å starte med langsiktig sparing til barn.

Hvis dere har forbrukslån eller kredittkortgjeld – eventuelt et stort boliglån og andre ting som gjør at det er lite å gå på i hverdagsøkonomien – vil det være fornuftig å komme litt ovenpå før dere begynner med fondssparing.

Tenk nøye over om du har råd til å betale alle regninger, i tillegg til å sette litt til side til barnet. Hvis vaskemaskinen ryker eller bilen må på verksted, kan det være smart å ha en buffer i bakhånd.

Altså: Ja, det er lurt å spare til barna – men sørg for at økonomien din tåler det før du setter i gang.

mann med sønnen på skuldrene

Velg indeksfond for god avkastning over tid

Hvis dere har rom for å spare til barna, er aksjefond – og nærmere bestemt indeksfond – nærmest skreddersydd for langsiktig sparing. En viktig grunn til det, er at du på sikt kan forvente bedre avkastning enn i bank. Det kan riktignok svinge, men over tid er sannsynligheten stor for at et indeksfond vil lønne seg.

Indeksfond er fond som enkelt sagt følger de store trendene i økonomien , gjennom å speile indeksen på børsen. Over lengre tid forventes økonomien å øke mer enn den synker, og dermed får du være med på denne oppgangen. Det gjør du ikke hvis du har dem på sparekonto.

Indeksfond regnes som passive aksjefond fordi de ikke har egne forvaltere som plukker ut selskaper på børsen. Det gjør at de gjerne er rimeligere i drift enn aktivt forvaltede aksjefond. Det er få som klarer å slå markedet over tid, og når du i tillegg legger til høyere kostnader til en forvalter går vinningen ofte opp i spinningen. Derfor anbefaler de fleste eksperter indeksfond for langsiktig sparing.

Fondssparing innebærer noe risiko og det kan svinge litt i blant. Men når vi snakker om sparing som skal tikke og gå over mange år – fra barna er små til de blir voksne – er indeksfond det som anbefales av både våre rådgivere og Forbrukerrådet.

Bør fondet stå i mitt eller barnets navn?

Et viktig spørsmål når du oppretter fondet er om det skal stå i barnets eller foreldrenes navn. Kron – og andre eksperter – mener sistnevnte vil være det beste for de fleste, men anbefaler at du selv vurderer hvilke argument som er viktigst for deg og din familie.

Du kan lese mer om fordeler og ulemper ved alternativene på denne siden med praktisk info om sparing til barn .

en liten gutt som klemmer en liten jente

Noe det er viktig å være klar over, dersom du sparer i barnets navn, er at høy formue kan gjøre at barnet får redusert stipend fra Lånekassen. I tillegg kan overformynderiet ta kontroll over formuen hvis den utgjør mer enn to ganger folketrygdens grunnbeløp.

Dere unngår dette ved at fondet står i deres navn. Da har dere også kontroll på når dere ønsker å gi poden ansvaret for sparepengene. Vær likevel klar over at ved en eventuell skilsmisse vil pengene inngå i boet, og at barnet kan gå glipp av skattefri gevinst hvis fondet står i foreldrenes navn.

Del konto med barnet ditt

For å bli Kron-kunde må du være fylt 18 år, men det er selvfølgelig fritt frem å spare til barna i foreldrenes navn. Du kan også gi barn over 13 år, som har BankID, innsyn i sin egen konto. Det kan være en veldig fin måte å involvere dem og skape engasjement rundt sparingen – ja, rett og slett lære bort spareglede!

Gavekort på fond

En annen fin måte å komme i gang med sparing til barn, er å gi eller ønske seg gavekort på fond til bursdager, konfirmasjon eller i julegave. Det kan være en veldig fin måte å engasjere til læring om sparing og økonomisk forståelse.

Vi gjør investering enkelt – for alle

Har du lyst til å komme i gang med sparing i indeksfond?

Les om fond i Kron

Samtidig er det viktig å huske på at investering i aksjefond ikke kommer uten risiko. Det gjelder også fondssparing. Siden verdien av pengene dine går opp og ned, tar du mer risiko enn hvis du har dem på bankkonto – men over tid vil gevinsten altså som regel være høyere.

Likevel: Før du investerer er det lurt å forstå nøyaktig hva det er du begir deg ut på. Her finner du mer informasjon om risiko – så du kan føle deg trygg på hvordan det virker.