4 enkle tips til hvordan du får bedre pensjon

Hvis du er en av de 1,5 millioner nordmenn som har innskuddspensjon får du nå en egen pensjonskonto hvor all din pensjon samles. Det betyr også at du kan velge hvem og hvor pensjonen din forvaltes. Hvis du velger smart kan dette bety flere tusenlapper i måneden som pensjonist.

1. Start med å sjekke avtalen du har via jobben

For å finne ut om de lønner seg å flytte bør du først sjekke hvilken ordning du har via jobben og hva de betaler for din pensjon. Din arbeidsgiver betaler et fast gebyr hvert år til den leverandøren de har valgt (Storebrand, Gjensidige osv.), hvis du finner en leverandør med lavere pris, får du mer i pensjon. Fra 1. februar kan du sjekke hva arbeidsgiver betaler for pensjonen på www.norskpensjon.no .

Her er et eksempel på hvorfor pris har noe å si

Hvis du finner en billigere ordning enn den jobben har valgt for deg, får du kostnadsforskjellen rett inn på pensjonskontoen din.

Jobben til Elisabeth (40) betaler 0,50% i avgift hvert år for pensjonen hennes. Det utgjør 3 000 kr i året. Hvis Elisabeth flytter pensjonen sin til Kron, som koster 0,23% vil hun ligge an til å få utbetalt 1 600 kr mer hver måned som pensjonist. Dette kan bety 195 000 kr mer totalt.


2. Sammenlign priser og vilkår fra ulike leverandører

Du kan sammenligne priser på Forbrukerrådets side www.finansportalen.no . Hvis du bestemmer deg for å flytte ordner den nye leverandøren det for deg. Dermed behøver ikke du eller jobben å gjøre noe.


3. Sjekk hvilken risikoprofil du har på pensjonen din

Det er lurt å sjekke hvilken risikoprofil du har på pensjonen din i dag. Risiko betyr hvilken prosentandel av pensjonen din som er investert i aksjer. Jo lengre det er til du blir pensjonist, jo høyere aksjeandel bør du ha. Det anbefales mellom 80% til 100% frem til du er i 50-årene, etter det er det lurt å starte en gradvis nedjustering av risiko så du får et litt mer forutsigbart totalbeløp på pensjonen din. I Kron gjør vi dette for deg.

4. Hvis du kan, er det smart å spare et fast beløp i måneden

I tillegg til flytting av selve pensjonsavtalen kan det være smart å sette av et fast beløp i måneden i fond. Dette kan være via en vanlig fondskonto eller Individuell pensjonssparing (IPS). En tommelfingerregel er å spare ca. 300 kr i 20 årene, 600 kr i 30 årene og 1200 kr når du er 40+. Jo tidligere du begynner, og jo lenger du lar pengene godgjøre seg, jo mer vil de også vokse. Les mer om dette her

Se flere eksempler på hva månedlig sparing kan bety for deg her.