Møt Kron-investor Sondre

Humleforkjemper Sondre drømmer om hus med stor hage i fremtiden - derfor investerer han sparepengene i fond

Drømmer om hus og hage

Sånn begynte investeringsreisen

- Samboeren og jeg ønsker å få råd til et hus med en stor hage, gjerne litt utenfor Oslo som i Lier, Ås eller på Nesodden, sier Sondre Brekkhus. Han jobber i La Humla Suse – en organisasjon som jobber for humlers levekår.

Da 28-åringen startet i La Humla Suse sommeren 2023, begynte han samtidig på investeringsreisen med Kron. For Sondre går utdanningen som biolog og jobben som humleforkjemper hånd i hånd med drømmen til han og samboeren, som også er biolog. Han forklarer at mange hager i dag er det biologer omtaler som grønne ørkener – plener som ikke er spesielt tilrettelagt for liv. Det er naturlig nok noe biologparet vil unngå.

– Drømmen er å ha et drivhus og litt eng, slik at vi kan tilrettelegge for humler og andre pollinatorer og ha naturen tett på oss, sier han.

En sparedrøm som krever innsats

Veien til huset med hagen fra leiligheten på 50 kvm som paret leier på Grønland i Oslo, kan bli ganske lang. Det hjelper heller ikke at det har vært vanskelig å sette penger til side.

– Jeg begynte på studiene rett etter videregående og studerte i sju år. Stipendet og det jeg tjente på å jobbe ved siden av, var som regel bare nok til å få endene til å møtes. Det jeg klarte å spare, ble borte under pandemien og somrene jeg ikke fikk jobb, forteller Sondre.

Da han fikk fast jobb, var han ikke i tvil: Han ville få en pangstart på sparingen. Spørsmålet ble altså ikke om han skulle spare, men hvordan.

– Dette er ikke noe jeg kan så mye om, og jeg har heller ikke mye tid til å sette meg inn i det, sier Sondre, og fortsetter:

– Det var grunnen til at jeg valgte å investere i Kron – fordi det var så enkelt.

Sondre investerer i bærekraft

En personlig investeringsstrategi

Etter å ha lastet ned appen fikk Sondre hjelp til å legge en personlig investeringsstrategi:

– Jeg setter inn litt mer enn det Kron anbefaler ut ifra alder og lønn, og det varierer jo litt hvor mye det blir på toppen av spareavtalen. Men det jeg lever på i dag er nok, og får jeg bedre lønn i fremtiden, tenker jeg at det blir mer sparing, sier Sondre.

Må ha noe å spare til

Selv om han har kommet godt i gang, skjønner humleentusiasten at mange kan synes det er vanskelig å spare – særlig nå i dyrtid. Han og samboeren har bare studielån å betjene og har heller ikke barn. Dermed blir det enklere å legge opp økonomien slik at de begge kan sette litt til side.

– Hadde jeg bodd alene, vet jeg ikke om det hadde gått, sier Sondre.
Samtidig har han nå erfart at det ikke er så mye som skal til for å komme i gang. Når han sjekker utviklingen i Kron-appen, ser han hvor fort det kan balle på seg. Hadde han som student visst det han vet i dag, ville han ha spart noen hundrelapper i måneden, og dermed fått et bedre utgangspunkt for fremtiden.

Likevel har det vært helt avgjørende å ha et klart sparemål. Drømmen om huset med den store hagen er nemlig den viktigste motivasjonen til at Sondre faktisk får det til.

– Jeg må ha noe å spare til. For meg er det ikke et mål i seg selv å få så mye penger som mulig, sier han, og legger til:

– Da hadde jeg ikke blitt biolog.

Sondres beste sparetips

Sondres beste tips

Sparemål

Ha et klart mål for sparingen.

Tydelig budsjett

Lag et budsjett og se hva du bruker penger på.

Ikke vent!

Start heller med små beløp, så er du i gang.

Lurer du på hva en månedlig spareavtale kan bli til over tid?

Sjekk ut vår investeringskalkulator

Prøv Investeringskalkulatoren

Møt Erlend

Den 41 år gamle psykologen fra Bodø sparer for å bli økonomisk uavhengig.

Møt Erlend

Møt Simon

Den 27-årige læreren fra Sunmøre setter av en hundrings til sparing hver dag.

Møt Simon