Erlend sparer til økonomisk frihet

Erlend Hunstad (41) drømmer om å bli økonomisk uavhengig, slik at han får tid til å gjøre mer av det han virkelig vil.

Erlend sparer 20 prosent av lønnen hver måned. Målet er å bli økonomisk uavhengig, og å kunne jobbe når han selv vil.

Sparer 20 % av lønnen hver måned

– Målet er å gå på jobb fordi jeg har lyst til å være der, ikke fordi jeg må, sier Erlend Hunstad.

Bodøværingen er psykologspesialist og bor i Kabelvåg i Lofoten med samboer, en hvit schäfer og to barn på seks og halvannet år. Han elsker kampsport, god mat og ikke minst kaffe.

Erlend har alltid vært en sparer, og omtaler det å ha penger på konto som en sikkerhetsmargin i livet. Det å plutselig knekke ei tann, som han faktisk gjorde forleden, kan uten økonomiske vansker fikses med en gang.

Men det Erlend virkelig sparer til, er å bli økonomisk uavhengig. Det betyr å spare opp nok penger til å kunne leve av dem.

Hver måned går 20 prosent av lønna rett til sparing. I tillegg betaler han ned ekstra på huslånet.

– Jeg har investert 80/20. Det vil si at 80 prosent er investert i historisk sett tryggere ting, som indeksfond via Kron. De resterende 20 prosentene har jeg valgt å gamble med, for å få litt spenning i livet. Ti prosent har jeg investert i aksjer jeg synes er interessante, og de øvrige ti prosentene er i bitcoin, forklarer han.

Mer tid til å gå turer i fjellet

Det var under pandemien han for alvor begynte å sette seg inn i måter å spare penger på, og lære mer om indeksfond, aksjer og bitcoin. Og da han byttet inn en julegave mot Marie Olaussens bok «Hvordan bli rik på et år», fikk han virkelig blod på tann.

– Hun hadde en fantastisk måte å skrive om det å gå fra å være et rotehode til å få økonomisk kontroll. Jeg ble også veldig inspirert av FIRE-bevegelsen, som står for «financial independence, retire early», og tenkte «hvorfor har jeg ikke tenkt på dette før!».

Men selv om sparing er viktig, synes ikke Erlend det er nødvendig å leve ekstremt sparsommelig av den grunn.

– Jeg er inspirert av FIRE-bevegelsen om å ha enkle vaner. Jeg liker å trene, så jeg har rigga til et treningsrom hjemme, ellers liker jeg å leke med barna, være mye ute i fjellet, lese og spille brettspill. Jeg prøver å la så mye av livet være vanestyrt, for eksempel ved å stå opp til samme tid uavhengig av dag.

Rammer for å unngå kaos

Erlend har satt sparing og alt av utgifter på autotrekk like etter lønning. Han har en lønnskonto der utgiftene trekkes fra, og en brukskonto med en viss sum og egne begrensninger på hva han kan bruke på ablegøyer i løpet av måneden.

For psykologen handler det om å lage seg gode vaner for at mest mulig skal gå automatisk og kreve minimalt med tankevirksomhet.

– Å sette rammer for seg selv skaper frihet. Det motsatte er kaos – det er valgets paradoks. Med fravær av rammer kan du finne på å shoppe uten en plan eller bruke penger helt unødvendig. Som å gå på butikken hver dag og plukke med deg litt mer enn det du trenger. Lag deg gode vaner, som å handle én dag i uka. Ta en vane om gangen og få det automatisert.

Vaner som en investering

Han anbefaler alle å lage seg lister over hva du må gjøre, som å gå på jobb og betale regninger, og liste over det du har lyst til å gjøre. Velg det du faktisk vil, og lag deg rutiner for å få det gjort. For eksempel en konkret treningsplan.

– Mange sier de må være motiverte for å trene. Det trenger du ikke; du trenger bare å være der. Vaner er som en investering, tenk rentes rente-effekten. Det er ikke sikkert hver styrketrening er optimal, men til sammen gir det resultater.

Erlends sparetips

Ha fast spareavtale

Sett opp en fast spareavtale som trekkes på lønningsdagen.

Etabler gode vaner

Lag deg gode vaner som hjelper deg med å bruke penger på det du virkelig bryr deg om.

Bruk kredittkort på en strategisk måte

Se etter kredittkort som gir deg bonuspoeng når du handler.

Se etter gode tilbud i butikken

Utnytt matbutikkenes tilbud, for eksempel ved å handle på dager med spesielle tilbud. Med gode vaner trenger du for eksempel bare handle én dag i uka.

Lurer du på hva en månedlig spareavtale kan bli til over tid?

Sjekk ut vår investeringskalkulator

Prøv Investeringskalkulatoren

Møt Sondre

28-åringen drømmer om hus med stor hage i fremtiden - derfor investerer han sparepengene i fond.

Møt Sondre

Møt Simon

Den 27-årige læreren fra Sunmøre setter av en hundrings til sparing hver dag.

Møt Simon