«Ferrari-gliset» ble veien til gode sparevaner for livsnyteren Simon

Lektoren har gjort investering til en fast «utgift». – Jeg setter av en hundrings hver dag, da føles det ikke ut som et valg.


Simon nådde sparemålet og fikk kjøpt leilighet. For at sparevanene ikke skulle forfalle, kom han raskt i gang med fondssparing i Kron.

Boligdrømmen ble til virkelighet

For to år siden ble sparedrømmen satt ut i livet for Simon Andreas Simonnes (27). Med fast jobb, en full BSU-konto og litt ekstra oppspart fra sommerjobber, fikk han innvilget boliglån og kunne kjøpe en leilighet på Landås i Bergen.


– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse, men alt jeg hadde spart opp gikk til leiligheten. Det tok ikke lang tid før jeg tenkte at jeg måtte komme i gang igjen, forteller Simon, som er lektor ved Danielsen videregående skole.

Men nå som leiligheten var i boks, hva skulle han spare til? Det var han ikke sikker på, han visste bare at han ville komme raskt i gang. Løsningen ble fondssparing i Kron, og pengene skulle investeres på kontoen som fikk navnet «Ferrari-gliset».

Lar eksperter investere for han

Egentlig var det litt tilfeldig at 27-åringen begynte med fondssparing. Simon er medlem i fagforeningen Norsk Lektorlag, og han oppdaget at medlemskapet ga gode priser på investering hos Kron.


– Jeg har hørt om rentes rente-effekten, men kan ikke så mye om aksjer, rentefond og slikt, sier han.


Likevel ble han inspirert til å prøve fordi det virket veldig enkelt å komme i gang hos Kron. I sparetesten satt han en tidshorisont på 3-4 år, og ble anbefalt å investere 50 prosent i aksjer og 50 prosent i rentefond. Han valgte fondspakken Krons Utvalgte som sprer investeringene i forskjellige bransjer fra ulike deler av verden.


– Jeg syns det er veldig greit at folk som har peiling investerer for meg, sånn at jeg kan lene meg litt tilbake og se hvordan pengene vokser, sier Simon.

Små, nyttige påminnelser

Om han egentlig drømmer om en lynrask bil, er egentlig ikke så viktig. Det som går igjen når den blide sunnmøringen forteller om sparing, er små grep som hjelper han med å gjøre gode valg.

– Det var litt for gøy at jeg kalte kontoen «Ferrari-gliset». Jeg syns det var morsomt å tenke at jeg skulle få råd til en dyr sportsbil, humrer Simon.

Kontoen har nå fått det litt mer nøkterne navnet «Nytt bad», ettersom Simon ser for seg at han kan få lyst til å pusse opp en gang i fremtiden. Når han går inn i Kron-appen og sjekker utviklingen, blir han ofte minnet på at sparing faktisk lønner seg. Det er til stor hjelp for en som beskriver seg selv som en litt spontan livsnyter som liker å kose seg.

– Jeg skal være så ærlig å si at jeg fort finner noe å bruke penger på, sier lektoren.

En hundrelapp om dagen

Simon har derfor tatt noen bevisste grep for at sparingen blir en vane, heller enn noe han må prioritere.

Han har opprettet en spareavtale som overfører 3100 kroner til Kron-kontoen hver måned – på lønningsdagen. Summen, som kanskje kan virke litt rar, er slettes ikke tilfeldig valgt. Det blir nemlig minst 100 kroner hver dag.

– Jeg tenkte at det skulle jeg klare. Nå er det en daglig motivasjon til å ikke kjøpe en kaffe her og noen småting der, sånn at jeg vet at hundrelappen er spart inn, forklarer Simon, og fortsetter:

– Samtidig trenger jeg ikke tenke på om jeg skal sette av penger hver måned, det er bare penger inn og penger ut. Sparingen føles ikke ut som et valg.

Sparing som sparemål

Selv om han merker at alt er dyrt om dagen synes ikke Simon at det er vanskelig å spare. Det sørger spareavtalen for. En bufferkonto i banken gir han litt å gå på hvis det kommer uforutsette utgifter – mens investeringskontoen kan få stå i fred.


– Hvis jeg var i en etableringsfase med barn og andre utgifter enn jeg har nå, ville det nok vært mer utfordrende. Samtidig synes jeg uansett at det er viktig å holde fast ved sparingen, sier han.


Akkurat nå godgjør pengene seg til oppussing av badet, men det kan endre seg. Enn så lenge lever 27-åringen fint med at pengene ikke skal gå til noe bestemt – det å spare er i seg selv et godt sparemål.


– Det er motiverende å ha gode sparevaner. Jeg synes det er et fint utgangspunkt, og så finner jeg kanskje noe mer konkret etter hvert, sier Simon, og legger til:


– Jeg har et hårete mål om å øke til 280 kroner om dagen, sånn at det blir mer enn 100.000 i året. Der er jeg ikke nå, men kanskje det går en gang i fremtiden.

Simons sparetips

Ha en fast spareavtale

Opprett en spareavtale med trekk på lønningsdagen.

Unngå småkjøp

Få oversikt over unødvendige småkjøp, og tenk: «Det klarer jeg å spare».

Sett opp små sparepåminnelser

Lag enkle, motiverende påminnelser for å holde fast ved sparingen.

Lurer du på hva en månedlig spareavtale kan bli til over tid?

Sjekk ut vår investeringskalkulator

Prøv Investeringskalkulatoren

Møt Erlend

Den 41 år gamle psykologen fra Bodø sparer for å bli økonomisk uavhengig.

Møt Erlend

Møt Sondre

28-åringen drømmer om hus med stor hage i fremtiden - derfor investerer han sparepengene i fond.

Møt Sondre