Hva må jeg vite om årsoppgaver og skatteinnlevering for skattemeldingen?

Skatt er en naturlig del av å spare i fond. I Kron melder vi alt inn for deg til skattemyndighetene, slik at du får det automatisk på skattemeldingen. Vi må allikevel innrømme at vi ikke er perfekte og at vi også kan gjøre feil. Derfor anbefaler vi at du sjekker over oppgavene til skattemeldingen så tidlig som mulig.

Under finner du en forklaring på oppgavene vi utleverer og hva du selv må gjøre.

Hvor finner jeg oppgavene til skattemeldingen?

Du finner oppgavene til skattemeldingen ved å logge inn på nettversjonen til Kron eller i appen. Under Dokumenter (i appen går du via Profil) vil du finne skatteoppgavene.

Jeg har vanlig fondssparing i Kron. Hva burde jeg vite?

Det er i alt tre ulike oppgaver for alle som har Kron. Under forklarer vi oppgavene og hva du skal se etter:

Verdipapirfond

Dette viser rentefondene du eier hos oss og oppgaven er delt i to deler. Den første delen viser beholdningen din per 31.12. for gitt år og denne er relevant for formuesskatt. Del nummer to dreier seg om salg og renteutbetalinger, dette kalles realisasjonsopplysninger. Skattepliktig utbytte er årets renteutbetaling, skattepliktig gevinst er skatt ved salg og skattemessig tap er tap ved salg. De to førstnevnte beskattes med 22 %, mens du får fradrag for 22 % dersom du har tap på rentene. Har du flere kontoer vil alt summeres per fond.

Aksjesparekonto

Denne oppgaven viser aksjesparekontoene dine i Kron. Har du flere kontoer hos oss vil det dukke opp flere linjer med informasjon. Postene som påvirker skattemeldingen er skattepliktig gevinst/tap. Gevinst vil være skattepliktig med 37,8 % for inntektsåret 2023. Formuesverdi kontantdel viser kontantene på kontoen din ved årsskiftet og formuesverdi aksjedel viser det som står i aksjefond. Hvis du har flyttet din aksjesparekonto til oss i løpet av året, er det alltid lurt å ta en ekstra titt på inngangsverdien din. Dette er et tall som vil bestå av det vi fikk fra din forrige leverandør og det er ikke alltid enkelt å verifisere om dette er riktig. På siden under vises de enkelte fondene du eier, men på skattemeldingen vil kun selve aksjesparekontoen vises.

Saldo og rente

Dette viser innskuddene på bankkonto hos oss ved slutten av året. Dette påvirker kun formuesskatten din.

IPS

I denne rapporten er det viktigste at du sjekker om innskutt beløp stemmer. Dette beløpet vil gi deg fradrag i skattemeldingen.

Hva gjør jeg hvis noe er feil?

Hvis du ser feil i skatteoppgaven hos Kron før 1. mars kan du gjerne gi oss beskjed, så vil vi undersøke. Da kan vi også rette opp for deg slik at det blir riktig på skattemeldingen din.

Dersom du finner en feil etter 1. mars må du endre tallene selv i skattemeldingen din. Gjerne si fra til oss på chatten om feilen, så kan vi kan gi beskjed til andre kunder som kan ha samme problem.