Fire investeringstips å ta med seg inn i sommerferien

Når sommeren står for døra så er man kanskje særlig opptatt av værmeldingen, om det er håp om sol til badingen, regn til avlingen, eller andre ting som står på ønskelisten når man åpner Yr-appen. I investeringsmarkedet kan værmeldingen sies å være blandet om dagen, med rentehevinger, inflasjon, krig og covid. Da er det greit å tenke på at de fleste av oss sparer for det lange løp, og sånn sett bør være mer opptatt av det langsiktige klimaet enn det kortsiktige været i finansmarkedene. Her har vi samlet fire tips det kan være greit å ta med seg inn i sommeren.

1. Ikke putt alle eggene i én kurv

For å starte i andre enden: hvis du putter alle eggene i én kurv så kan det gå både veldig bra og veldig dårlig. Det kan vise seg at akkurat din kurv har veldig gode vekstforhold og eggene blir store og sterke. Eller det kan vise seg at kurven begynner å sprekke opp, og eggene ramler ut og knuser på bakken. Stort sett all forskning viser at det er ekstremt vanskelig, selv for de med lang utdanning i finans, å slå markedet over tid, altså gjette hvilken kurv som vil bli best. Derfor vil det for de aller fleste være lurt å heller spre eggene sine i mange kurver, slik at du dekker det bredere markedet best mulig. I Kron sprer vi sparepengene dine ut på flere tusen selskaper innenfor ulike markeder og sektorer. Da har du gode forutsetninger for å få med deg gulleggene i markedet, og også tåle et par råtne egg på veien.

2. Velg de riktige fondene

Dette tipset høres kanskje banalt ut, og det kan oppfattes å gå litt mot tips nummer én. Men med riktige fond så mener vi riktige fond for deg. Det anslås at det finnes godt over 100 000 fond i verden, og mange av disse er gode fond, men de færreste fond er gode for alle, i alle livssituasjoner. Noen sparer til neste sommerferie, noen sparer til barnas bolig om femten år, og noen sparer til pensjonstilværelsen. Noen er glad i risiko og synes verdisvingninger er uproblematiske, andre mister nattesøvnen av det. Kron har spesialisert seg på å velge de riktige fondene som passer til den enkeltes situasjon, og vil gi deg råd og feedback på dine valg, både før, under og etter investeringsbeslutningen.

3. Vær bevisst kostnadene

Det er irriterende å betale mer enn tjenesten er verdt. Vi har erfart at flere aktører tar seg for mye betalt for fond som man kunne kjøpt for halve prisen et annet sted. I Kron jobber vi for å gjøre gode investeringer tilgjengelig for alle, og en god investering er blant annet en investering som ikke koster mer enn den må, slik at du som kunde sitter igjen med mest mulig. Vi har gjort flere grep for å få orden på dette, blant annet gir vi deg som kunde all rabatt vi får fra fondsleverandørene , vi har kastet ut de dyreste fondene , og lansert vårt eget, rimelige indeksfond, Kron Indeks Global (som er rangert øverst av indeksfond både i Forbrukerrådets Finansportalen og Dine Pengers fondsoversikt ).Alt for at du som kunde skal sitte igjen med mest mulig avkastning.

4. Hold deg til planen

Når sparepengene dine vokser, er det lett å holde seg til planen. Det vanskelige er når markedet faller og utviklingen på sparepengene blir negativ. Slike perioder kommer fra tid til annen. Det er viktig at man klarer å sitte i ro gjennom slike perioder. Når Kron setter sammen en plan for deg tar vi hensyn til din situasjon og din toleranse for slike perioder. Og ønsker du hjelp til å ha is i magen så har vi en funksjon for nettopp det – som heter nettopp «is i magen», og gjør at du ikke automatisk ser avkastningen din hver gang du åpner appen, om du ikke skulle ønske det. Uansett hvilke preferanser du har, så skal du kunne sove godt om natten vel vitende om at Kron passer på pengene dine til ditt beste.

Vi håper du får en fin årstid med godt vær og is i magen, uansett om den kommer fra Kron-appen eller fryseren, og gleder oss til å fortsette å gjøre gode investeringer tilgjengelig for deg og alle andre.

God sommer!