Person holder mobiltelefon som viser et gavekort på fond fra Kron til en verdi av 500 kroner. På kortet står det en hilsen til Tara, til lykke med konfirmasjonen og fremtiden.

Gavekort på fond er enkelt å gi, lurt å få – og kan vokse i verdi

Konfirmasjoner, bryllup … nå kommer anledningene som perler på en snor. Leter du etter den perfekte gaven?

Selv om det kan virke som at vinteren ikke helt vil slippe taket, er kalenderen klar i sin tale: Våren er her. Det betyr også at konfirmasjonstid er rett rundt hjørnet. Før du vet ordet av det er det sommer og høysesong for brylluper, også.

Synes du (som veldig mange andre) at det kan være vanskelig å finne en fin og personlig gave – særlig til slike spesielle anledninger? Da kan et gavekort på fond være en skikkelig god idé! Det er gaven som vil fortsette å gi – til alle som har fremtiden foran seg.

Og med investeringsappen Kron tar det ikke mer enn et par minutter å ordne fondssparing i gave. Du trenger bare telefonnummeret til mottakeren – eller til en foresatt dersom mottakeren er under 18 år.

Hvorfor gi fond i gave?

Du har kanskje kjent på ønsket om å gi noe som både er gøy og spennende, samtidig som gaven er fornuftig og har en verdi for mottakeren. Og så skal det ikke være for vanskelig å gi og ta i bruk. Mange av oss er, tross alt, flinke til å legge lista skyhøyt for oss selv.

Gavekort på fond kan huke av flere av disse boksene: investering skal være både enkelt og verdifullt, men også lærerikt og spennende.

En gruppe leende og glade ungdom i konfirmasjonsalder står i en undergang med sparkesykler og sykler. En av dem holder en mobiltelefon som har alles oppmerksomhet.
Illustrasjonsfoto: Johnér.

For en som etter hvert skal få ansvar for egen økonomi og dermed også må ta stilling til sparing og pensjon, kan det å få et fond til konfirmasjonen så et frø til spareglede og gode vaner. Det kan være veldig spennende å følge med på hvordan investeringen utvikler seg og vil gi en forståelse for hvordan penger kan vokse.

I stedet for å gi penger som blir brukt til noe som går av moten, blir avleggs eller ikke passer om noen år, vil fondssparing følge mottakeren over tid. Det kan også være et lurt og viktig bidrag til fremtidige investeringer – enten det er lappen, boligkjøp eller drømmereisen til fjerntliggende strøk.

Og om det ikke allerede er åpenbart: Det er ikke bare konfirmanter som vil dra nytte av et gavekort på fond. Også brudepar, bursdagsbarn og jubilanter i alle aldre kan få mye ut av fondssparing!

Tungvint før, enkelt nå

«Dette visste jeg allerede», tenker du kanskje. «Men det er utrolig kronglete å gi fond i gave.»

Vel – du har både helt rett, og tar samtidig helt feil.

Før var det ganske tungvint å gi fond i gave. For å kjøpe et gavekort måtte du ofte ringe en kunderådgiver og ha fødselsnummeret til mottakeren – noe som potensielt kunne ødelegge overraskelsen.

For å kjøpe gavekort på fond hos Kron trenger du bare et telefonnummer – til mottakeren, eller til en foresatt dersom vedkommende er under 18 år. Det sendes ikke noen melding som ødelegger overraskelsen, men nummeret brukes til å sørge for at gaven ender hos rett person.

Minstebeløpet for å kjøpe gavekort hos Kron er 300 kroner. Etter at du har kjøpt gavekortet i Kron-appen eller på nett, får du det tilsendt på e-post. Det hele tar bare et par minutter.

Skjermbilde av et gavekort på 10.000 kroner. Det er fra pappa til Adam med en hilsen om en start på reisen mot boligdrømmen.

Når du har fått gavekortet på e-post kan du sende det videre digitalt, eller skrive det ut (kanskje til og med på glanset papir, om du vil legge inn litt ekstra innsats?) og gi det som et vanlig gavekort. På gavekortet er det en kode som mottakeren enkelt kan løse inn i Kron-appen.

Verken mottaker eller giver av gavekortet trenger å være kunde av Kron for å bruke tjenesten. Når mottakeren løser inn gavekortet, får man valget mellom å starte fondssparing hos Kron eller å overføre pengene til en fondskonto man allerede har.

En sosial investering

Å løse inn gavekortet og komme i gang med fondssparing er like enkelt som det er å kjøpe gavekortet. I Kron-appen kan mottaker enkelt velge en fondspakke, som en tilpasset og personlig spareplan satt sammen av Krons investeringseksperter - eller du kan selv plukke fritt blant 500 fond.

En fin mulighet i appen er at du kan dele fondskontoen med andre. Dermed kan dere følge utviklingen sammen, noe som kan være lærerikt for de som ikke er så drevne. Barn kan få BankID fra de er 13 år, men Kron anbefaler alle å spare til barna i foreldrenes navn .

– De fleste velger å spare til barna i eget navn. Det gir større fleksibilitet, samt mer kontroll ved at du kan bestemme når barnet skal få tilgang, sier finansiell rådgiver Håvard Solheim i Kron, som er ansvarlig for utviklingen av Kron Gavekort. Han legger til:

– Er det store beløp du skal gi unngår du også problemstillingen rundt at barnet kan miste rett til stipend fra Lånekassen om formuen er over 400.000 kroner. Det er det greit å være obs på!

Uansett hvor mye eller lite mottakeren vet om penger, fond, aksjer og investering fra før, kan en fondsgave inspirere til mye glede og sunne sparevaner. Kall det gjerne en sosial investering: Du kan påvirke andre til å ta lure valg med pengene sine.

Det kan fort være mer verdt enn summen på gavekortet!