Ikke gå glipp av superdagene🦸


Joar Hagatun, investeringssjef i Kron

Det er ikke rart at vi gjerne blir stresset når vi opplever at fondene våre faller i verdi – samtidig som nyhetsbildet er dystert, med varsler om at ting kan bli verre.

Røde avkastningstall og negative overskrifter gjør at mange av oss gjerne kan bli trigget til å gjøre noe. «Det er bedre å hoppe av før det er for sent» tenker kanskje noen. «Jeg vil vente til det har normalisert seg» er et argument jeg også ofte hører.

Det er vanskelig å klare å time markedet. Du må treffe på både når du selger deg ut, men også når du kjøper deg inn igjen. Impulsive beslutninger på bakgrunn av overskrifter eller en periode med markedsfall kan dessverre bli fryktelig dyrt. For du kan risikere å gå glipp av de få, men viktige, super-dagene.

De siste månedene har den sure høstvinden snudd litt i markedene

Troen på at rentetoppen nærmer seg, har gitt oss et pusterom med en periode med litt bedre avkastning. For noen uker siden kom også årets hittil beste børsdag, da den amerikanske børsen steg hele 5,5 prosent. Slike super-dager er det essensielt viktig å ikke gå glipp av. For skal du høste god langsiktig avkastning i fond må du også få med deg dagene med høyest avkastning.

Nedenfor har jeg satt opp en tabell som viser den dagen med best avkastning på den amerikanske S&P indeksen de siste fem årene.

År

Dato

Dag

Avkastning

2022

10.11.2022

Torsdag

5,5%

2021

01.03.2021

Mandag

2,4%

2020

24.03.2020

Tirsdag

9,4%

2019

04.01.2019

Fredag

3,4%

2018

26.12.2018

Onsdag

5,0%

**Sum**

**25,7%**

Til sammen utgjør de beste børsdagene en avkastning på nesten 26 prosent. For hele perioden var avkastningen i overkant av 50 prosent totalt over alle fem årene. Det vil si at dersom du tilfeldigvis ikke hadde pengene investert i fond disse fem dagene så gikk du glipp av halvparten av avkastningen! Sagt på en annen måte, har fem av de totalt 1250 børsdagene i periodene vært helt avgjørende for å skape god avkastning.

En plan er aldri bedre enn din evne til å holde deg til den

I Kron-appen får du hjelp til å sette opp en fondspakke med tilpasset aksjeandel og tematikk. Du kan også velge fond selv på fondsmarkedet med god hjelp fra den innebyggede fondsanalytikeren. Denne forteller deg om fondene du har valgt passer sammen og sette opp faste spareavtaler. Det er viktig å være godt forberedt på at det kan svinge - det er jo derfor aksje- og rentefond på lang sikt gir mye bedre avkastning enn bankkontoen. Klarer du å holde deg til planen gjennom uroen kan du trøste deg med at du aldri vil gå glipp av årets super-dag!


Vil du lese mer?

5 ting du kan gjøre når markedet faller Hvorfor spare månedlig når markedet faller

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil

Husk at…
Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, og kostnader. Avkastningen kan bli negativ.