Indeksfond og langsiktig sparing – dette er lurt å vite

Lurer du på hva et indeksfond er, hva som skiller det fra aktivt forvaltede fond … og hvor det kan være lurt å investere sparepengene dine? Les videre, da vel!

Når du sparer i fond, investerer du i aksjemarkedet. Over tid vokser sparepengene seg vanligvis større i fond enn på en vanlig sparekonto. Lurt!

Både eksperter og Forbrukerrådet anbefaler indeksfond for deg som ville komme i gang med investeringer. Dette er en type aksjefond som er forbundet med lavere kostnader og mindre risiko enn aksjer og aktive fond. Indeksfond kan gi generelt god avkastning – spesielt hvis du sparer langsiktig.

Men hva er egentlig et indeksfond – og hva er det som gjør dem så egnet for langsiktig sparing? Ikke minst, hvordan kommer du i gang? Her finner du svar.


Hva er et indeksfond?

Forskjellen mellom indeksfond og andre fond kan oppsummeres med et spørsmål: Vil du at sparepengene dine skal følge børsen … eller prøve å slå den?

Indeksfond følger den økonomiske utviklingen på børsen, representert gjennom det som kalles en børsindeks. En indeks kan vise den samlede verdien av flere tusen selskaper. Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX) inneholder for eksempel store selskaper som Aker, Orkla, Schibsted og Equinor. Dersom disse gjør det bra og indeksen stiger med fem prosent, skal et indeksfond basert på denne indeksen i teorien også øke i verdi med fem prosent, siden fondet kjøper de samme aksjene.


Et indeksfond er nemlig et passivt aksjefond som har som mål å speile verdien i en eller flere indekser. Dette kan være en indeks for en bestemt børs, en bransje, et geografisk område – eller hele den globale økonomien.

Gjennom et globalt indeksfond vil du eie litt av store internasjonale selskaper som Apple og Google – og enkelt sagt tjene penger på at disse tjener penger.

Hva er forskjellen på indeksfond og aktive fond?

Et indeksfond er som nevnt et passivt fond. Det betyr ikke at det er inaktivt, i form av at det ikke skjer noe med verdiene der. Men i motsetning til aktivt forvaltede aksjefond – der forvalterne aktivt plukker ut selskaper på børsen – vil indeksfondet investere i de samme selskapene som i indeksen.


Som et resultat er indeksfond ofte mye billigere i drift enn aktive fond – fordi det er mindre arbeid med å forvalte dem.


Med aktivt forvaltede fond går også risikoen opp. Vil du ta større risiko kan du også få større avkastning … men risikoen er selvfølgelig at det også kan svinge den andre veien.

Husk at investering i fond også innebærer risiko

Les mer om fond i Kron her

Er det smart å velge indeksfond? Hva er fordelene?

Med sparepengene i indeksfond får du en bred aksjeportefølje (en samling av verdipapirer) som ofte følger flere store indekser på markedet. Eller for å si det uten «finansk»: du legger ikke alle eggene i en kurv. Når du investerer i flere selskaper og økonomier blir risikoen lavere for at du skal tape penger på sikt.

Indeksfond kan derfor også være en god start for ferske investorer som har lyst til å bli bedre kjent med fondssparing, før en eventuelt prøver seg på investeringer med større risiko.


Hvis du har et langsiktig sparemål, som pensjon eller bolig med en tidshorisont på for eksempel fem år eller mer, er indeksfond et smart sparealternativ. Jo lenger tidsperioden er, desto vanskeligere er det å slå indeksen – ikke minst på grunn av de lave kostnadene. Dette viser også flere studier.

Hvilket indeksfond bør jeg velge?


Det finnes en hel del indeksfond å velge mellom på markedet, og det gir deg mange valgmuligheter. Når du velger indeksfond er det viktig at du tenker over hvor høy risiko du ønsker å ta og om du ønsker å investere i spesifikke temaer (for eksempel teknologi eller bærekraft). Med Kron-appen veileder vi deg enkelt gjennom hvilke type fond som kan passe perfekt for deg basert på risiko, pris, hvor lenge du skal spare og hvor mye du ønsker å investere.

Når du har begynt investering i fond kan det være lurt å sette opp en spareavtale med et fast trekk i måneden … og la det vokse.

Kron Indeks Global ‒ Norges billigste globale indeksfond

Det kan være vanskelig å vite hvilke indeksfond du skal satse på hvis du er litt ny i gamet, eller ikke har prøvd indeksfond før.

Kron vil gjøre sparing i indeksfond enkelt for alle, samtidig som du får investere på lik linje med proffene. Derfor har vi lansert vårt eget indeksfond, Kron Indeks Global ‒ Norges billigste globale indeksfond, ifølge Finansportalen.

Hos oss får du et indeksfond med en årlig totalpris på 0,15 prosent sammenlignet med flere store aktører som ofte kan ligge så høyt som 0,30 prosent. Som vi har vært inne på: Over tid vil den årlige kostnaden du betaler for forvaltning ha mye å si. Jo lavere kostnaden er, dess mer blir det igjen til deg som kunde.

Les mer om fond i Kron her

Når bør du velge aktive fond vs. indeksfond?


Indeksfond kan være lurt å ha som en grunnmur i sparingen din, men det betyr ikke at du aldri bør satse på aktive fond.

En vanlig strategi er å ha mesteparten av investeringene i indeksfond, men også sette av en mindre andel som du er villig til å ta større risiko med.
Hvis du velger en fondspakke satt sammen av våre eksperter, vil disse typisk ha nettopp en slik sammensetning, der mesteparten investeres i indeksfond.

En fordel med aktive fond er at du rett og slett kan få en større mulighet til å bli med på de ulike svingningene til hver aksje – noe som er ekstra gøy når det går oppover, hvis du også selger deg ut på toppen. Her er det viktig å merke seg at det kan være enda kjipere når de går nedover, så igjen: ta en vurdering på hvor stor risiko du ønsker å investere i.

Er du en person som lett blir nervøs av store svingninger bør du kanskje styre unna fondene med høyest risiko.

Slik starter du å spare i indeksfond

Du trenger ikke mer enn 300 kroner og et par minutter for å starte med fondssparing. I Kron-appen er det gratis å opprette konto og å gjøre innskudd og uttak.

Når du skal investere, kan du velge en av våre fondspakker , eller velge selv blant 500 fond – inkludert mange indeksfond . Her vil du få se blant annet fondets avkastning siste 12 måneder, risikovurdering og pris.

Uansett om du har lyst til å velge et aktivt forvaltet fond, eller om du vil satse på indeksfond, jobber vi i Kron daglig for å gjøre investering enkelt, oversiktlig ‒ og ikke minst lønnsomt ‒ for alle.

Les mer om fond i Kron her

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil