Skattemeldingen for 2022 er her – dette er lurt å sjekke for ikke å betale for mye

I disse dager tikker skatteoppgjøret for fjoråret inn. Her er et overblikk over det som er lurt å dobbeltsjekke for at skatten skal bli riktig.

Inneholder skattemeldingen riktig informasjon?

Mange er nå spent på om de får igjen, eller må betale ekstra i skatt.

I utgangspunktet trenger du ikke fylle ut noe som helst selv – men det er likevel lurt å sjekke at eventuelle fradrag stemmer og at fond, aksjer, IPS og BSU er rapportert riktig. Kron melder automatisk dine opplysninger inn til Skatteetaten, som igjen fyller ut skattemeldingen din.

– Å sjekke skattemeldingen er de potensielt best betalte timene i året. Feil informasjon kan bli dyrt. Både i form av fradrag du går glipp av, og eventuelle skattesmeller, forteller Håvard Solheim, investeringsrådgiver i Kron.

Ble det skattesmell i år? Slik takler du baksmellen – og dette kan du gjøre for å unngå baksmellen neste år .

Hvilke fradrag har du krav på?

Din livssituasjon bestemmer hvilke fradrag du har krav på. Har du fått barn, kjøpt hytte eller blitt pensjonist i løpet av 2022 gjør du lurt i å passe ekstra godt på. Hvis du er student har du kanskje hatt forskjellige arbeidsgivere, da er det viktig at inntekten er riktig oppført. Har du vært i det gavmilde hjørnet og gitt en gave til en av disse organisasjonene, har du også rett til fradrag.

Vil du vite mer om fradrag? Sjekk Skatteetatens sider

Er fond og aksjer rapportert riktig?

Hvis du har en Aksjesparekonto (ASK) eller Individuell Pensjonssparing (IPS) bør du logge deg inn og se på årsrapporter. Det gjør at du lettere å sammenligne med det som er oppført i skattemeldingen.

I Kron gjør du det ved å logge inn på www.kron.no . Har du ASK eller IPS andre steder enn Kron? Undersøk hvordan du finner årsrapporter for året som gikk.

Lurer du på hva du skal se etter i årsoppgavene, kan du ta en titt på vår oversikt over vanlige spørsmål om årsoppgaver og skatteinnlevering .

… og hva med fradragene for IPS og BSU?

For IPS og BSU, får du henholdsvis 22 prosent og 20 prosent fradrag på skatten fra det du sparte i 2021. Det gir 3.300 og 5.000 kroner hvis du sparte maksbeløpene. For IPS er det årlige totalbeløpet 15.000 kroner og for BSU er det 27.500 kroner.

NB! Hvis du har BSU og allerede har kjøpt bolig får du ikke lenger skattefradraget på 5.000.

Her er de viktigste datoene

Du vil få mail når skattemeldingen er klar, de sendes ut mellom 14. mars og 31. mars. Du kan også logge deg inn for å sjekke om den er lagt ut. Da har du frem til 30. april på å endre og levere den inn, eller søke om utsatt frist.

Ta deg tiden til å dobbeltsjekke tallene – så kan du etterpå glede deg over ikke å beholde mer av pengene dine og ikke betale mer enn nødvendig.

Se alle viktige datoer for skattemeldingen her.