Hvorfor spør dere om formål?

Vi spør om ditt formål med sparingen på grunn av to ting:

1. Ditt formål gir oss en god indikasjon på tidsperspektivet du har for sparingen din. Når vi vet hvor lenge du tenker å spare, kan vi tilpasse din personlige plan slik at den står i stil med dine ønsker.

2. Vi ønsker bedre klarhet i hva du faktisk sparer til. Det er fornuftig å ha gjort seg opp noen tanker om hvorfor man faktisk investerer. Dette kan også fungere som en motivasjon, slik at man oppnår målet med sparingen. Målet kan for eksempel være en romslig pensjonstid, oppussing av leiligheten eller å bli kaptein på sin nye seilbåt.

Nedenfor kan du lese litt mer om hvordan vi tolker de ulike formålene.

"Jeg kan trenge dem neste år"

Dette er formålet for deg som har en kort sparetid (1-2 år) og samtidig ønsker litt bedre utvikling på sparepengene dine enn det du får på bankkontoen. Kanskje skal du kjøpe deg en ny bil, hytte eller bytte bolig? Det kan også være at du har en skatteregning som snart må betales.

"I tilfelle regnværsdager"

Liker du å ha penger i bakhånd i tilfelle du trenger dem? Vurderer du et større kjøp om noen få år? Dette formålet forteller oss at vi burde legge opp en forutsigbar plan for deg. Dette formålet passer for sparere med en sparehorisont på 2-5 år.

"Jeg har ikke et mål"

Det er ikke nødvendig å ha et mål for å sette pengene i arbeid. Mange sparer bare fordi de har lyst og mulighet. Sparing er alltid bra! Denne planen passer for deg med en middels lang sparehorisont på 3-10 år.

"Skape en formue"

De fleste drømmer om en stor bankkonto! Dette formålet kan være for deg som ønsker å realisere planen om den store båten eller den flotte bilen. Det kan også være at man tenker på bygge opp formuen til neste generasjon. Formålet passer til deg som har en lang tidshorisont på 5-20 år.

"Pensjon"

Dette er formålet for deg som ønsker å spare til egen pensjon og gjerne har en lengre tidshorisont for sin sparing, på 15 år eller mer. Sparingen kan føre til at pensjonstiden blir mer romslig, slik at man kan reise og kose seg.