Et lykkelig, smilende par. Hun holder en bilnøkkel.

Får du tilbake på skatten? Her er 5 lure måter å bruke pengene på

2,9 millioner nordmenn får tilbake på skatten i år. Hvis du er en av dem, gjør du lurt i å ha en plan for hva som skjer når pengene tikker inn på kontoen.

Håvard Solheim, investeringsrådgiver i Kron

Gratis penger! Det er litt sånn det kan føles å få igjen på skatten – spesielt hvis det var uventet.

Skatteetaten sender for tiden ut meldinger til norske skattebetalere om at oppgjøret for 2022 er klart. Seks av ti får beskjed om at de får penger tilbake, opplyser de i en pressemelding .

I potten ligger det 44,7 milliarder kroner, som skal utbetales til 2,9 millioner nordmenn. I snitt blir det 15.400 kroner på konto for hver av dem som har skatt til gode.

Hvis du får igjen på skatten, kan det være smart å ha en plan for hva du skal gjøre når pengene kommer. Ellers er det fort gjort at de koker litt bort i småkjøp, dagligvarer og regninger – uten at du egentlig opplever å få så mye glede ut av dem.

Så hva kan du gjøre med skattepengene? Her er fem lure tips.

1. Betal ned kreditt- og forbrukslån

Fornuftens stemme må få første ord her. Hvis du har et forbrukslån er dette sannsynligvis det første du burde prioritere å betale ned på – ettersom de dyre rentene spiser av pengene dine fra måned til måned. Har du makset Mastercardet er det også fornuftig å betale ned på dette.

Når du er à jour kan du begynne å tenke på morsommere ting å bruke pengene på!

2. Bruk anledningen til å rydde i kontoer og budsjetter

Når det er lenge siden siste lønning eller stipend … tæpper du kortet i kassa og håper på det beste? Da er du langt ifra alene. Men får du igjen på skatten og kommer litt ovenpå, er det en god anledning til å lage seg noen nye og bedre rutiner for hverdagsøkonomien.

Begynn med å finne ut hvor mye som skal gå til bolig, strøm, dagligvarer, sparing og det andre du bruker penger på hver måned.

Med andre ord: lag et enkelt budsjett.

En rødhåret ung kvinne sitter på kjøkkenbordet og jobber på en laptop, hun smiler og ser i kamera
Illustrasjonsfoto: Johnér

Men budsjetter er så slitsomme! For å gjøre det enklere, her er et tips: Lag en egen konto for hver av de viktigste postene – mat, bolig, fondssparing, og så videre – og så setter du opp automatisk trekk til hver av disse på lønningsdagen. Da skjer mye av seg selv, og det blir enklere å få kontroll og oversikt.

Så kan du bruke skattepengene til å komme i forkant på noen av de viktigste (eller morsomste!) postene.

3. Bli en investor

Vet du ikke om du skal bruke skattepengene på noe fornuftig, eller på noe gøy? Da vil vi – kanskje ikke helt overraskende – slå et slag for fondssparing.

Ikke bare opplever mange å bli hekta, og synes dette er gøy i seg selv å holde på med. Men ved å gjøre noe fornuftig med pengene nå, kan de også bli til noe enda mer gøy litt senere. Fondssparing setter skattepengene dine i arbeid for deg, og kan gi en god avkastning over tid.

Sett utenfra kan nok fond og investeringer virke komplisert og skummelt. Men hvis du har 300 kroner og tre minutter å investere, er det alt du trenger for å komme i gang gjennom Kron .

Du trenger bare å svare på noen enkle spørsmål, så får du hjelp til å velge hva slags investeringer som er lure for deg. Så kan du heller lære og investere mer etter hvert – skattepengene og halve kongeriket – hvis du blir bitt av basillen.

4. Start et spareprosjekt – for deg selv eller noen du bryr deg om

Drømmer du om en ferietur, symaskin, kamera, en hytte på fjellet? Hvis du har muligheten, bruk skattepengene til å kickstarte et spareprosjekt.

Sett så mye av skattepengene du kan avse inn på en sparekonto eller fond – og velg deretter et et fast sparebeløp som trekkes hver lønningsdag for å fortsette å nærme deg målet.

Hvis ikke du har noe du umiddelbart trenger å bruke skattepengene på, eller et klart mål å spare til, er sparing selvfølgelig uansett fornuftig. Men hva med da å spare for noen du bryr deg om? Les mer om hvordan du kan sette opp en fondskonto for barna eller gi noen fond i gave .

5. Gjør noe gøy

To kvinner holder hver sin åre og ror en robåt, med fjell i bakgrunnen.
Illustrasjonsfoto: Johnér

Spareavtaler, lån, regninger og budsjetter – alt dette har du full kontroll på, sier du? Da er det på tide å spørre: Hva er det som gjør deg glad? Hva vil du bruke mer tid og penger på i livet ditt? Se hva du kan ta deg råd til, og grip muligheten når skattepengene kommer på konto.

For da høres det ut som at skattepengene gir deg muligheten til å unne deg og dine nærmeste noe fint.