Bli kunde

Krons Sparetest

De fleste av oss vet at vi burde spare. Helst hver måned. Men bør du nedbetale gjeld eller spare i fond? Ta vår sparetest og få svaret nå!

Vi lagrer ingen informasjon om deg og øvelsen tar kun et par minutter. Legg inn dine beløp i kalkulatoren etter beste evne.

ikon av penger
Steg 1 av 3
Hvor gammel er du?
Hvor mye tjener du før skatt i året?
Få gratis investeringsplan

Det tar bare 3 minutter

Hvorfor velge Kron?

Enkel spareplan

Krons spareplan tar kun et par minutter å fylle ut. Du kan velge tema som Teknologi, Miljøbevisst og Som Oljefondet. På din profil, enten i appen eller på nettsiden har du alltid oversikt.

De beste fondene

Med fondssparing i Kron slipper du å velge riktig fond fra en lang liste! Du kan være trygg på at vi i Kron alltid velger de beste fondene for nettopp deg basert på dine ønsker og behov. Les om fondssparing i Kron.

Ærlig pris

Kron har Norges ærligste prisstrategi. Prisen varierer etter hvor mye du investerer, men som kunde i Kron kan du alltid trekke forvaltningshonoraret fra på skatten. Se prisen her.

Automatisk ASK

Hos Kron får du selvfølgelig automatisk aksjesparekonto (ASK) uten ekstra kostnad. Dette er en gunstig form for fondssparing. Hvis du allerede har ASK, kan du enkelt flytte den til Kron uten å betale skatt. Les mer om Kron ASK.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor bør jeg ha så stor bufferkonto?

Det er ikke sikkert du bør ha en så stor bufferkonto som vi anbefaler. Mange klarer seg med en månedslønning på, man burde heller tolke dette tallet som et maksimalt tall.

Jeg har studielån, bør jeg nedbetale gjelden?

Nei, studielån er et meget gunstig lån. Vi anbefaler ikke at du nedbetaler studielånet, men heller lar det løpe på eksisterende nedbetalingsplan.

Jeg ønsker ikke å selge fond, men får denne anbefalingen. Hva gjør jeg?

Du kan for eksempel gradvis nærme deg denne anbefalingen. Ved å spare litt mindre i fond fremover og heller prioritere nedbetaling av lån eller sparing på bankkonto.

Hvorfor bør jeg bli kunde i Kron?

Det er flere gode grunner til hvorfor vi mener du skal spare med Kron. Nedenfor har vi skrevet noen setninger om akkurat hvorfor.

Personlige løsning

Den viktigste grunnen til at du burde sette sparepengene dine i arbeid hos Kron er at du får en personlig løsning. Vi tar hensyn til din ønsket sparetid, ditt formål og dine interesser. Du er trygg på at vi alltid gir råd som er best for deg. Dette gjør sparingen rett for din situasjon, men også gøy og interessant.

En hjelpende hånd

Kron gir deg tilgangen til et spareprodukt som tidligere har vært forbeholdt de største investorene. Vi tar vare på pengene dine uten å mase på deg så du kan lene deg tilbake og la pengene vokse.

Kompetanse

Teamet i Kron har lang erfaring innenfor finansiell rådgivning, forvaltning og IT. Vi jobber hver dag for at sparepengene dine skal vokse i verdi. Bak Kron står Norges største privateide forvaltningsselskap, Formueforvaltning AS, med over 17 års erfaring.

Ærlig pris, ikke noe tull

Kron har lave kostnader sammenlignet med konkurrerende tjenester. Vi er også åpne om hva du betaler til oss. Dette gir deg muligheten til å trekke fra kostnadene på skattemeldingen.

Sikkerhet Investeringene dine kan få både positiv og negativ utvikling, men du behøver allikevel ikke bekymre deg over om Kron går konkurs. Investeringene dine står trygt plassert gjennom DNB, så dersom noe går galt med Kron beholder du fortsatt alle investeringene.

Hvorfor bør jeg investere i fond?

På lang sikt er fondssparing et bedre alternativ enn bankkonto. Man burde likevel investere i noen år da utviklingen i fond kan svinge over kortere perioder.

Under gir vi deg noen grunner til å velge å spare i fond.

Renten i banken er lav. Utviklingen på sparepengene dine blir derfor lav, og blir enda lavere om du tar prisveksten med i betraktning. Når man sparer i fond forventer man høyere utvikling sammenlignet med bankkonto. I perioder vil verdien svinge. På sikt vil likevel fondssparing lønne seg.

Ønsker du å oppnå bedre utvikling på sikt, er sparing i fond en god løsning. Et fond består av ulike verdipapirer, som regel aksjer eller rentepapirer. Fondet investerer sparepengene dine i mange forskjellige aksjer. Slik er du mindre sårbar mot store svingninger i én enkelt aksje som vil ha liten betydning for den samlede utviklingen for sparepengene dine.

Et aksjefond innebærer likevel større svingninger, men vil til gjengjeld gi bedre forventet utvikling på sikt. Hvis aksjene er i en periode med dårlig utvikling, kan det lønne seg å sitte rolig i båten med sine investeringer. Derfor sier vi at aksjefond egner seg best til sparere som har en tidshorisont på minimum fem år. Hvis du tror du kan trenge sparepengene neste år eller til en regnværsdag, er sjansene større for at aksjene du er investert i har en lavere eller til og med negativ utvikling.

Når fond investerer sparepengene dine i aksjer, betyr det at du eier en liten andel i et selskap der mennesker arbeider hver dag for å skape verdi. Når du sparer i fond får du ta del i utviklingen av selskapet og verdiene som skapes.

Kron setter sammen investeringer som passer din livssituasjon og tidshorisont. Ta gjerne kontakt med oss på chatten eller hei@kron.no hvis du er usikker på om fond er det rette for deg.

Hvilken utvikling kan jeg forvente i Kron?

Forventet utvikling vil variere avhengig av hvilken spareplan vi setter sammen for deg. Hvis du har en plan med svært lav risiko er den forventede utviklingen lavere enn ved en plan med middels pluss risiko.

Når du går igjennom vår rådgivningsprosess vil du få opplyst hvilken utvikling du kan forvente. Ta gjerne kontakt med oss på chatten eller hei@kron.no hvis du har spørsmål om hvilken plan som passer deg.

Hvorfor bør jeg spare til pensjon?

Etter at pensjonsreformen ble innført 1. januar 2011 har ansvaret for sparing til egen pensjonstid blitt enda viktigere. Avhengig av hvilken pensjonsordning du har gjennom jobben vil inntekten kunne reduseres helt ned til 40 % når pensjonstiden begynner. Dette reduserer mulighetene for en aktiv pensjonstilværelse.

Pensjon er bygd opp av tre byggesteiner.

Fra folketrygden:

18,1 % av lønnen din blir hvert år satt av til pensjonssparing. Dette utgjør for de fleste sirka halvparten av lønnen vår.


Fra arbeidsgiver:

Det varierer hvor mye arbeidsgiver setter av til pensjon. Minimum 2 % av lønnen din må settes av. Offentlige ansatte har som regel en tjenestepensjon. Denne skal sammen med pensjonssparingen fra folketrygden utgjøre 66 % av lønnen.

Egen sparing:

De fleste av oss ønsker en romslig pensjonstid med 80 % eller mer av lønnen som pensjonist. For å oppnå dette må man spare selv ved siden av.


Ved å spare langsiktig gjennom Kron øker du sannsynligheten for en romslig pensjonstid.

Hva er Individuell Pensjonssparing (IPS)?

IPS eller Individuell Pensjonssparing er en ordning for pensjonssparing.

Under ser du noen hovedpunkter med ordningen:

- Mulig å spare opptil 40 000 kr per år - 22 % skattefradrag på det du sparer.

- Utbetalinger kan tidligst skje fra man er 62 år og må vare til man minst er 80 år.

- Ingen formuesskatt på pengene i IPS.

- Hele utbetalingen skattlegges med satsen for alminnelig inntekt.

Lurer du på IPS er for deg? Les mer her.

Hvem er Kron for?

Kron er for deg som ønsker en hjelpende hånd til sparingen. Vi setter sammen en plan for sparepengene dine basert på dine mål og ønsker. Deretter velger vi de riktige investeringene og følger opp underveis. Du kan lene deg tilbake å la sparepengene jobbe for deg.

Noen ønsker å bestemme selv hvilke investeringer som er best. Andre ønsker ofte å endre på investeringene. Hvis man er i disse kategoriene er kanskje ikke Kron det rette valget for deg. Dersom du liker i å gjøre aktive valg selv kan du for eksempel sette bort noe av pengene til Kron og styre noe selv.

Kan jeg flytte fond, aksjer eller ASK til Kron?

Ja det kan du! Klikk på knappen ‘Bli kunde’. På steg seks i registreringsprosessen kan du velge hvilken institusjon/bank du vil flytte fond fra. Du kan velge flere samtidig.

Dersom du allerede er kunde i Kron logger du inn, deretter klikker på personikonet øverst til høyre så velger ‘Overfør fra fond’. Kron vil se hvilke fond du har og selge de som ikke er anbefalt av oss. Sparepengene vil så investeres i de beste fondene for deg basert på spareplanen du har valgt. Du vil alltid ha oversikt over spareplanen din når du logger inn, enten via appen eller nettsiden.

Hvordan vet dere hva andre i min situasjon sparer?

Vi har brukt tall fra SSB som viser gjennomsnitt for alder og ulike inntektsnivåer. Siden nordmenn sparer for lite i snitt anbefaler vi at dette burde være et mål på minimum sparing.

Svarene i sparetesten endrer seg ikke når jeg endrer svar – hva gjør jeg?

Vi anbefaler at du oppdaterer siden ved å trykke F5 på tastaturet eller ikonet som i nettleseren som oppdaterer siden.