Sparetesten

Svar på noen enkle spørsmål om deg og økonomien din, og få en pekepinn på hvordan du burde spare.

Ta Sparetesten


Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil

Det er enkelt. Vi gjør jobben med å velge de beste fondene for deg.

Det er billig. Krons eget indeksfond topper Finansportalens oversikt over rimelige aksjefond.

Du lærer underveis. Vi forteller deg hvorfor investeringene dine går opp eller ned.

Hva synes kundene våre om oss

«Kron-teamet er engasjerende og flinke! Du får lynraske og gode svar (nesten) uavhengig av når på døgnet. Kron sine fond presterer også helt supert og du får mye av avkastningen selv!»

5 stjerner

App Store

«Det virker som det er viktigere for de at kunden skal tjene penger enn at de selv skal tjene. Svarene er ikke bare gode, men raske.»

5 stjerner

App Store

«Dette er nok den beste appen jeg har hatt. Den motiverer veldig til å spare, er veldig enkel å bruke og samtidig lærer man mye.»

5 stjerner

App Store

Det er lurt å tenke gjennom om fondssparing passer for deg. På lang sikt er det et bedre alternativ enn bankkonto. Man burde likevel spare i noen år, da utviklingen i fond kan svinge over kortere perioder. Under gir vi deg noen grunner til å velge å spare i fond.

Renten i banken er lav. Utviklingen på sparepengene dine blir derfor lav, og blir enda lavere om du tar prisveksten i betraktning. Når man sparer i fond, har man en forventet høyere utvikling sammenlignet med bankkonto. I perioder vil verdien i fond svinge. På sikt vil likevel fondssparing lønne seg. Mange velger likevel å spare i bank grunnet sikkerheten de tilbyr.

Ønsker du å oppnå bedre utvikling på sikt, er sparing i fond en god løsning. Et fond består av ulike verdipapirer, som regel aksjer eller rentepapirer. Fondet investerer sparepengene dine i mange forskjellige aksjer. Slik er du mindre sårbar mot store svingninger i én enkelt aksje, som dermed vil ha liten betydning for den samlede utviklingen for sparepengene dine.

Et aksjefond innebærer likevel større svingninger, men vil til gjengjeld gi bedre forventet utvikling på sikt. Hvis aksjene er i en periode med dårlig utvikling, kan det lønne seg å sitte rolig i båten med sine investeringer. Derfor sier vi at aksjefond egner seg best til sparere som har en tidshorisont på minimum fem år. Hvis du tror du kan trenge sparepengene neste år eller til en regnværsdag, er sjansene større for at aksjene du er investert i har en lavere eller til og med negativ utvikling.

Når fond investerer sparepengene dine i aksjer, betyr det at du eier en liten andel i et selskap der mennesker arbeider hver dag for å skape verdi. Når du sparer i fond får du ta del i utviklingen av selskapet og verdiene som skapes.

Kron tilbyr en blanding av ulike typer fond, med både aksjer og renter inkludert i en kundes personlige portefølje. Vi oppretter en personlig spareplan for deg, der vi tar i betraktning hvor lang tidshorisont du har og risikonivå du ønsker for nettopp dine sparepenger. Slik kan du lene deg tilbake og la sparepengene dine vokse, vel vitende om at Kron jobber for at du skal få ønsket utvikling. Vi oppdaterer deg jevnlig med relevante nyheter og informasjon, slik at du hele tiden vet hvordan det går med dine sparepenger.

Er du usikker på hva du bør gjøre med pengene dine? Om du for eksempel bør nedbetale gjeld eller spare i fond?

Bruk fem minutter på å ta Krons sparetest , så får du svaret med én gang.

Krons investeringsfilosofi

Det er flere grunner til at du kan få en bedre utvikling. Krons investeringsfilosofi er bygget på forskning og vår lange erfaring.

Hvert år publiserer Dalbar, INC en rapport som viser prestasjonen til den gjennomsnittlige amerikanske fondsspareren sammenlignet med den amerikanske aksjeindeksen. Resultatene er stort sett alltid like. Den gjennomsnittlige fondssparer har en dårligere prestasjon enn den amerikanske indeksen. Bakgrunnen for dette kan oppsummeres med to faktorer: De velger ikke de beste fondene og de tar ut og inn penger på feil tidspunkt.

Kron løser begge disse problemene. Det første vi gjør, er at vi sørger for at du har de beste fondene. Både med tanke på at de skal ha bra utvikling, men også at de ikke koster for mye. Den største fallgruven ved valg av fond er å velge fond som koster for mye. Da forsyner fondsleverandørene seg av avkastningen du egentlig skulle hatt.

Det andre problemet er at det er lett å bli påvirket av følelser som sparer. Mange forsøker å selge før de tror investeringene skal falle og kjøper gjerne aksjer etter det har gått bra en stund. Slike forsøk på å treffe på markedsretning er veldig vanskelige, og i det lange løp har gjennomsnittet ikke tjent på slike forsøk. I Kron følger vi med på markedet og gjør de nødvendige justeringene for deg. Du kan lene deg tilbake og velge om du ønsker å følge med underveis.

Vi har testet vår filosofi mot de amerikanske fondssparene de siste 20 årene. Den viser at vi hadde slått de amerikanske fondssparene etter våre kostnader med ca 2,5 % i snitt per år.

For å bli kunde i Kron, må du gjennomgå vår rådgivningsprosess, som du finner her . Grunnen til at vi gjennomfører en slik prosess, er for å få en bedre forståelse av deg og din situasjon, slik at vi på best mulig måte kan sette sammen en personlig spareplan som står i stil med dine ønsker.

Etter å ha fullført rådgivningsprosessen, må du signere avtalen for å sette sparepengene i arbeid. Dette gjør du ved å registrere deg gjennom BankID, enten på mobil, i app eller med kodebrikke.

Hvis du har noen spørsmål mens du er i prosessen, så er det bare å ta kontakt med oss via chatten som du finner nederst i høyre hjørne.

Under ser du ulike tidslinjer for hva som skjer når du blir kunde, avhengig av hva slags kundeforhold du oppretter. Kontoer du oppretter hos oss blir synlige med én gang, mens flytting av kontoer fra andre leverandører tar lengre tid.

Opprettelse av ny konto (Fond, IPS eller Rentefondskonto)

 • Enkeltinnskudd trekkes første virkedag etter at du signert kontrakten. Gjør du det før kl. 10:00, vil det trolig trekkes samme dag.
 • Spareavtale trekkes den første i måneden, med mindre du spesifiserte dato selv. Trekkdato kan velges i appen.

Overføring av eksisterende konto (Fond, IPS eller pensjon)

 • Overføring av aksjesparekonto (ASK), individuell pensjonssparing (IPS), pensjonskapitalbevis (PKB) eller egen pensjonskonto (EPK) tar inntil 4 uker. Du får en melding av oss på chatten når flytting av ASK eller IPS er gjennomført.

Penger vi har trukket fra din bankkonto vises som regel samme ettermiddag som de blir trukket, men det kan også skje påfølgende dag.

Når penger er kommet inn, investerer vi dem dagen etter de kom inn til oss. Deretter går det gjerne 4-5 virkedager før du starter å se bevegelser.

I Kron er vi opptatt av å levere for det vi tar oss betalt. Ved å bli kunde i Kron, får du kvalitetsforvaltning i digital drakt. Vi lager en plan for sparepengene dine og passer på at denne følges. Du slipper å følge med i markedet og lete etter de beste fondene - vi gjør nemlig dette for deg! Sparepengene dine har det alltid godt hos oss.

Vi er på kundenes lag, noe som innebærer at vi jobber for å kunne tilby de beste investeringene til de rimeligste prisene. Vi forhandler med leverandører, slik at du som kunde får beste pris på investeringene. Dette gjør at vi som regel er billigere enn lignende tjenester og fond.

Sparing og investering skal være enkelt og interessant! Derfor bruker vi mye tid på at opplevelsen av å bruke Kron skal være så god som mulig. Du får for eksempel beskjeder underveis som forklarer utviklingen på sparingen din.

Oppsummert får du dette for det du betaler oss:

 • En tjeneste som før har vært forbeholdt de utvalgte
 • Råd tilpasset din økonomiske situasjon
 • Investering av sparepengene dine i de riktige fondene for deg
 • Interaktiv og sømløs brukeropplevelse
 • Tilgang til rådgivere på chat som svarer raskt
 • Lave kostnader

Ja, hvis du opprettet IPS etter 1. november 2017 hos en annen leverandør, så hjelper vi deg gjerne med å flytte den til Kron. Les mer om IPS i Kron her

Aksjesparekonto er etter dagens skatteregler den mest gunstige måten å spare i aksjer og aksjefond på. Tidligere var man nødt til å betale skatt hvis man skulle bytte fond. Man måtte også betale skatt fra første gang man valgte å ta et uttak, selv om uttaket var mindre enn innskuddet.

En aksjesparekonto løser disse problemene. Du slipper å betale skatt på en eventuell gevinst hvis du bytter mellom to aksjefond. Du kan også ta ut det beløpet du har satt inn uten å betale skatt, før du eventuelt tar ut en skattepliktig gevinst (avkastningen).

Dette gjør at du får fordelen av noe som kalles utsatt skatt. De pengene man tidligere måtte bruke til skatt, kan nå stå inne på aksjesparekontoen slik at de bidrar til en bedre utvikling.

Det er nettopp derfor vi åpner aksjesparekontoer for alle våre kunder helt uten kostnad. Sparer du i aksjefond hos oss, plasserer vi disse automatisk på en aksjesparekonto.

Kron setter sparepengene dine i fond, både aksjefond og rentefond. Vi bruker både tradisjonelle fond og børshandlede fond (ETF-er). Fondene satser på ulike strategier, land og sektorer.

Her kan du lese mer om hvilke fond Kron tilbyr, og du kan også bla gjennom og sortere hele fondslisten vår. Våre anbefalinger til deg som kunde gis i form av et utvalg fondspakker som er satt sammen for dekke ulike behov.

Kron tilbyr mange forskjellige fond, som satser på ulike verdensdeler, strategier og sektorer. På denne måten får vi spredd sparepengene dine over tusenvis av selskaper, som gir en bedre reise. Vi leter alltid etter bedre fond og flinkere fondsleverandører. Når vi skal finne fond leter vi blant alle som er tilgjengelig i verden. Under ser du noen av fondsleverandørene vi bruker:

 • Storebrand
 • KLP
 • Alfred Berg
 • BlackRock
 • Veritas

Her kan du se vår komplette fondsliste.

Kron følger etiske retningslinjer for oppfølgning av investeringer som brukes, og sørger for at investeringene gjennomsøkes for normbrudd. Når vi setter sammen en plan for sparepengene dine, søker vi etter å minimere normbrudd. Her er en oversikt over hva vi kategoriserer som normbrudd:

 • Korrupsjon
 • Brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter
 • Kontroversielle våpen (forbud under internasjonale konvensjoner)

Kron skal også ha fokus på bærekraft. Vi følger derfor de seks prinsippene til Principles for Responsible Investments . Tiltakene gjøres ut ifra disse ulike prinsippene:

 1. Vi vil ha fokus på problemstillinger innenfor bærekraft. Både i vår analyse og beslutningstaking.
 2. Vi vil være aktive eiere og ta hensyn til bærekraft i våre eierskap.
 3. Vi vil etterspørre nødvendig informasjon rundt bærekraft.
 4. Vi vil promotere iverksettelsen av prinsippene i bransjen vår.
 5. Vi vil jobbe sammen om å øke effektiviteten ved bruk av prinsippene.
 6. Vi vil rapportere om våre aktiviteter og jobbe mot iverksettelsen av prinsippene.

I Kron analyserer vi investeringene våre ut ifra problemstillinger innenfor bærekraft, med fokus på ESG-faktorene (Environmental, Social og Corporate governance). Med dette som utgangspunkt, ønsker vi å bidra til at verden blir et bedre sted samtidig som det skaper bedre utviklingsvilkår for sparepengene dine.

Vi vurderer dessuten våre aktive fondsforvaltere på deres evne til å tilpasse seg faktorene innenfor ESG og hvordan de påvirker selskapene de eier. De ulike investeringene våre blir også gjennomgått regelmessig, slik at vi kan vurdere hvordan dette faktisk følges opp.

Hvis du ønsker å ta ekstra hensyn når du investerer, anbefaler vi deg å velge temaet Miljøbevisst . Her setter vi bærekraft i et høyt fokus og reduserer sparepengenes karbonavtrykk.